Gescheiden afval in de binnenstad wordt voortaan opgehaald met een elektrische bakfiets
Gescheiden afval in de binnenstad wordt voortaan opgehaald met een elektrische bakfiets

Gescheiden afval inzamelen met de bakfiets

Algemeen

DELFT - In de binnenstad van Delft is nog veel terrein te winnen om beter afval te scheiden. De gemeente en Avalex starten daarom een proef om afvalscheiding te stimuleren.

Omdat er weinig ruimte is voor afvalvoorzieningen, is er niet altijd een container voor PMD, gft en papier in de buurt. Daarom wordt het afval vaak bij elkaar in één zak weggegooid. De gemeente en Avalex zijn op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen, zodat het makkelijker wordt om ook in de binnenstad van Delft afval gescheiden aan te bieden.

InzamelHelden
Vanaf november start er daarom een proef op de Burgwal, Markt, Beestenmarkt en Broerhuisstraat waarmee afval op een andere manier wordt opgehaald. Inwoners worden hierover persoonlijk geïnformeerd. Samenwerking vindt plaats met InzamelHelden. Zij halen op drie momenten in de week PMD, gft, papier en restafval op met een elektrische bakfiets. Met een app geven inwoners aan wat voor afval zij willen laten ophalen en op welk moment. Met vragen kunnen inwoners op zaterdag 2 november al terecht bij het informatiekraampje van InzamelHelden op de Markt.

Schone stad
Delft wil toewerken naar een circulaire economie. Afval scheiden is goed voor het milieu. De elektrische bakfiets vervangt de vuilniswagens, waardoor er minder fijnstof vrijkomt in de stad en waardoor de verkeersdruk vermindert. Het straatbeeld verbetert, omdat er minder afval op de stoep staat en er geen zakken opengescheurd worden.

Startsein
Op maandag 4 november om 17.30 uur geeft wethouder Martina Huismans op de Markt het startsein voor de pilot. Op de elektrische bakfiets zal zij de eerste zak recyclebaar afval in ontvangst nemen. Geïnteresseerde inwoners zijn bij de feestelijkheden van harte welkom.