Dirk Kusters kwam vanuit Weert naar onze regio en koos na een jaar bij Te Werve voor Nootdorp.
Dirk Kusters kwam vanuit Weert naar onze regio en koos na een jaar bij Te Werve voor Nootdorp. "En hier gaan het sportieve en de sfeer hand in hand. Plezier is voor mij heel belangrijk." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Dirk Kusters kwam aanwaaien bij Nootdorp en dat bevalt hem prima

sport

NOOTDORP - Het seizoen bij Nootdorp verloopt nog niet helemaal zoals gehoopt. Na zes wedstrijden staat de teller op twee zeges en vier verliespartijen. Voor Dirk Kusters, nieuw aan sportpark 's Gravenhout, is er absoluut geen reden tot paniek.

Door Alphons de Wit jr.

Kusters kwam afgelopen zomer over van Te Werve, waarmee hij in de middenmoot van de tweede klasse eindigde. "De eerste maanden bij Nootdorp bevallen me goed. We hebben een leuke spelersgroep, waarbij het niet alleen tot het voetballende gedeelte beperkt blijft. Na trainingen en wedstrijden is er ook wel tijd voor een biertje en dat bevalt me wel. Bij Te Werve was dat weleens anders."
Toch is deze overstap niet de grootste die Kusters de afgelopen jaren maakte. Een jaar eerder speelde hij nog bij Wilhelmina '08 in het Limburgse Weert. "Ik heb daar vijf jaar in de eerste klasse gevoetbald. Het grote verschil met het voetbal in Limburg is dat daar heel veel op inzet en op kracht gespeeld wordt, terwijl in deze regio techniek belangrijker is."

Balans
Kusters heeft zich in korte tijd in de basis gespeeld bij zijn nieuwe club. "Ik speel op het middenveld, terwijl ik van oorsprong verdediger ben. De trainer heeft me daar neergezet, omdat ik hier de balans binnen het elftal goed in de gaten kan houden. Aan mijn belangrijkste kwaliteiten zie je wel dat ik voetballen in het zuiden gewend ben: dat zijn mijn conditie, loopvermogen en inzet." Maar dat is niet het enige voordeel van het feit dat hij oorspronkelijk niet uit deze regio afkomstig is. "Een ander voordeel is namelijk ook dat ik geen voorkennis heb over de verschillende clubs uit de regio. Ik leef van week tot week, zonder dat ik een bepaald beeld heb bij de tegenstander die we voor ons hebben. Natuurlijk krijgen we van de trainers wel te horen wat voor soort elftal het is, maar van diepgewortelde vooroordelen heb ik geen last."
Tot op heden zijn de resultaten niet zoals Kusters gehoopt had. "De sfeer in de groep is ontzettend goed, maar in sportief opzicht kan het inderdaad beter. We hebben van BVCB en Die Haghe gewonnen, terwijl we in de andere vier duels niet zijn weggespeeld. Hoewel, tegen Honselersdijk hadden we een totale offday." Afgelopen zaterdag werd met 0-2 van XerxesDZB verloren. "Ook dat was niet nodig geweest. In de eerste helft brachten we dat stukje beleving waardoor we eerder die week in het bekertoernooi met tien man van ARC wonnen. Na de rust was dit weg en scoren zij twee keer. In mentaal opzicht valt er voor ons dus nog wat te winnen."

Dick en Dick
Dat moet gebeuren onder de huidige trainingsstaf. "Dick en Dick vullen elkaar daarin perfect aan. Dick Boereboom zit kort op de ploeg en bouwt met passie aan een elftal, terwijl Dick Sloos verantwoordelijk is voor het tactisch plan. Aan het begin van het jaar waren we een groep met veel nieuwe jongens, maar we zijn al erg naar elkaar toegegroeid. Als we die lijn weten door te trekken, zullen de resultaten vanzelf beter worden. Daarnaast hebben we dit seizoen al een aantal rode kaarten gehad. Dan is dat stukje beleving er wel, maar net op het verkeerde moment. Als dat er ook uitgaat, denk ik dat we voor geen ploeg in de competitie bang hoeven te zijn. We komen niet voor niets uit de hoofdklasse."

Plezier maken
De 26-jarige werkvoorbereider bij een staalfabriek verwacht dat Nootdorp de aansluiting met de (sub-)top nog wel weet te vinden. Zelf heeft hij dit seizoen ook zo zijn doelen. "Ik hoop gewoon zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Tot op heden kiest de trainer voor mij en het is aan mij om ervoor te zorgen dat hij dat blijft doen. Verder staat plezier maken met mijn medespelers voorop, want dat is natuurlijk waarom je er als klein jongetje voor kiest om op voetbal te gaan. Daarnaast heb ik het idee dat mijn plafond niet in de eerste klasse ligt. Veel van mijn medespelers hebben bij een betaaldvoetbalorganisatie gespeeld en ik hou me tussen hen prima staande."
Dat is niet alleen het geval op het voetbalveld. "Toen ik bijna anderhalf jaar geleden vanuit Limburg naar Den Haag verhuisde, was het verschil in mentaliteit wel even opvallend. Hier hebben de mensen wat meer het hart op de tong. Aan de andere kant was ik er ook snel aan gewend en weet ik inmiddels ook mijn mannetje wel te staan."
Voorlopig zit Kusters op zijn plek bij Nootdorp. "We spelen leuk voetbal en hebben een hechte groep. Dat zag je bijvoorbeeld woensdagavond, toen we bij tapasrestaurant Leer gerechten uitserveerden om fondsen te werven voor ons trainingskamp. Die gemoedelijkheid en de sfeer van een dorpsvereniging zorgen ervoor dat ik het hier naar mijn zin heb. En op sportief vlak komt het dit seizoen ook goed."