Sjaak van Houten (l.), met goud bekroond door Hans van Belle
Sjaak van Houten (l.), met goud bekroond door Hans van Belle

'Sjaak zette overal zijn tanden in'

Algemeen

DELFT - Bijna een halve eeuw lang heeft Sjaak van Houten zich als gemeenteambtenaar voor zijn stad ingezet. Met hart en ziel en zaligheid, tot zijn pensioendatum in juni. Als adviseur Beheer Openbare Ruimte was hij bij tal van klussen betrokken, waaronder het op orde houden van... de bestrating. Geen verrassing dus dat zijn leidinggevende Hans van Belle hem voor zijn afscheid een gouden klinker gaf: "Zijn inzet was groots!"
"Als ik Sjaak in een paar woorden moet karakteriseren, dan zeg ik: boordevol trouw en commitment. Kan natuurlijk ook niet anders als je 48 jaar bij dezelfde werkgever blijft. Sjaak heeft zich altijd heel sterk verbonden gevoeld met Delft. Hij had een voorliefde voor techniek en gebruikte die aanleg uiterst creatief. Toen een van onze burgemeesters zich bijvoorbeeld nogal geërgerd had uitgelaten over de vlag op de Nieuwe Kerk die niet netjes wapperde maar om de vlaggenstok heen draaide, heeft Sjaak een constructie verzonnen waardoor dat niet meer kon gebeuren. Ik bedoel maar!
In 1971 is Sjaak, met een LTS-diploma, als technisch tekenaar bij de gemeente begonnen. Hij wist zich daarna op te werken tot adviseur Beheer Openbare Ruimte. Alles met dezelfde gedrevenheid; en alles had hij perfect op een rijtje, zij het dat zijn manier van administreren nogal 'op zijn Sjaaks' was; niet voor alle collega's even goed te begrijpen. Zijn finest hours bij de gemeente beleefde Sjaak rond de koninklijke bijzettingen in de grafkelders van de Nieuwe Kerk. Die brengen enorm veel werk met zich mee, van: een grote schoonmaak van het halve centrum en bomchecks tot het verzegelen van putdeksels. En dat alles binnen het tijdsbestek van een week. Sjaak was dan in zijn element, zette zijn tanden erin en kreeg alles voor elkaar. Het ga je goed, Sjaak, we zullen je missen!" De gouden klinkers zijn te bewonderen in de Jozefstraat. Vind jij zelf ook iemand goud? Geef een gouden klinker cadeau. Te bestellen via www.delftisgoud.nl of bij de pop-up winkel in de VVV Delft.