De partijen die het Energieperspectief 2050 hebben ondertekend.
De partijen die het Energieperspectief 2050 hebben ondertekend.

Samenwerking geeft breed draagvlak voor verduurzaming van de energie

Algemeen

DELFT – Er is een belangrijke stap gezet met het verduurzamen van de energie. Gemeenten, waterschappen en de provincie in de energieregio Rottterdam-Den Haag hebben op de Dag van de Duurzaamheid een belangrijke stap gezet in deze richting.

Stephan Brandligt is niet alleen wethouder van Delft, maar ook bestuurlijk trekker Energiestrategie regio Rotterdam-Den Haag. Hij zegt: "De regio heeft met het vaststellen van het Energieperspectief deze belangrijke stap gezet, het verduurzamen van onze energie. Voor onze regio zal warmte een heel belangrijke rol spelen. Maar nog belangrijker vind ik het proces van samenwerking. Heel veel partijen, waaronder ook milieuorganisaties, energiebedrijven en netbeheerders, zetten hier hun schouders onder en dat geeft een breed draagvlak." Met het omarmen van het Energieperspectief 2050 is een fundament gelegd voor de regionale energietransitie. Het Energieperspectief is een gezamenlijk toekomstbeeld, wat een ruimtelijk-energetisch beeld laat zien van de regio, waarin we in 2050 willen wonen en werken. Het geeft inzicht in hoe er voor iedereen naar een betrouwbare, schone en veilige energievoorziening kan worden toegewerkt. Overheden, private en semipublieke partijen hebben ruim een jaar samengewerkt aan de totstandkoming.

Bouwsteen gelegd
Met dit Energieperspectief is een bouwsteen gelegd voor het omgevingsbeleid, de warmtetransitie en een Regionale Energiestrategie in de zin van het Klimaatakkoord. Het Energieperspectief 2050 vormt geen blauwdruk voor lokaal beleid maar is richtinggevend aan verdere planvorming op regionaal niveau. Voor de uitwerking zal nu gezamenlijk een uitvoeringsprogramma worden gemaakt. De uiteindelijke lokale prioritering en invulling vraagt daarbij altijd om maatwerk.

Sterke samenwerking
Het regionale proces is een samenwerking waar de 57 betrokken partijen trots op te zijn. In de energieregio Rotterdam-Den Haag werken gemeenten, provincie, netwerkbeheerders, energiebedrijven, waterschappen en divers andere stakeholders samen richting een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Al deze partijen zetten actief in op een meerjarige samenwerking richting 2050.

Energieneutrale stad
In deze lijn ligt ook het feit dat de Rabobank en de Gemeente Delft gaan samenwerken aan een Energieneutrale stad in 2050. Ze gaan daarvoor ondernemers helpen hun vastgoed te verduurzamen. Onlangs hebben beide partijen daarvoor de E-deal 'duurzaam zakelijk vastgoed Delft' ondertekend. Met deze E-deal bekrachtigen Rabobank en de gemeente hun samenwerking om te streven naar minder CO2-uitstoot in Delft. Ruim 50 procent van de CO2-uitstoot binnen de Gemeente Delft komt van bedrijven. "Dus met deze E-deal kunnen we met elkaar nog veel voor elkaar krijgen", aldus wethouder Stephan Brandligt. Hij ondertekende de E-deal namens de Gemeente Delft.

Succesvolle pilot
Dit is niet de eerste samenwerking die de gemeente daarvoor is aangegaan. Afgelopen jaar is in nauwe samenwerking met BKS het succesvolle project Verduurzaming Schieoevers opgezet. De Rabobank is kort na de start ook betrokken geraakt. "En we zijn erg enthousiast geraakt over dit project", zegt directievoorzitter Tjerk-Martijn Mulder van Rabobank Delft. "Daarom willen we het nu samen met de gemeente uitbreiden naar heel Delft."