Eric Amory (m), René Schalk (r) en wethouder Karin Schrederhof ondertekenen de intentieovereenkomst voor Wooncoöperatie Leeuwenhoek i.o.
Eric Amory (m), René Schalk (r) en wethouder Karin Schrederhof ondertekenen de intentieovereenkomst voor Wooncoöperatie Leeuwenhoek i.o.

Gezamenlijk bouwen, beheren en wonen in Leeuwenhoek Nieuw Delft

Algemeen

DELFT - Huurwoningen met middelhoge huur zijn in grote steden vaak klein uitgevallen. Om voor mensen met een middeninkomen ook passende woonruimte te creëren is er een woningbouwproject in voorbereiding op Veld 6.5 in Nieuw Delft.

Het gaat om een project van 33 middeldure huurwoningen aan de zuidkant van de Ireneboulevard. Dat zijn woningen met een huurprijs die eeuwig onder de 1.000 euro per maand ligt. "Die huurprijs zal ook niet stijgen, er zullen nooit commerciële huurverhogingen volgen. Alleen als gevolg van de inflatie kan er sprake zijn van een verhoging", aldus René Schalk, initiatiefnemer van het project, dat vooralsnog de naam 'Wooncoöperatie Leeuwenhoek in oprichting' heeft gekregen.
Het gaat om kwalitatief hoogwaardige driekamerwoningen, waar je in je eentje, met z'n tweeën of met een klein gezin comfortabel kan wonen. "Zij vallen vaak buiten de boot", zegt collega Eric Amory. "Met dit project in Nieuw Delft springen wij hier op in, specifiek in dat tussensegment met middelhoge huren."
Corporaties zijn er een beetje huiverig voor geworden zich hier in te bewegen. En beleggers doen dat wel, maar die kijken er volgens Schalk en Amory alleen op een commerciële manier naar.
De doelgroep is dus mensen met een inkomen van ongeveer anderhalf modaal. "Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan onvolledige gezinnen, maar ook een politieman, een verpleegster of ZZP'er met dat inkomensniveau", zegt Schalk. "Maar ook starters op de woningmarkt, met een beperkte beurs, zouden er gebruik van kunnen maken. Of ouderen met alleen aow en een pensioentje, want de woningen worden ouderdomsbestendig."

Het coöperatie-model
Om dit zonder woningcorporatie en commerciële belegger voor elkaar te krijgen, wordt gewerkt volgens het coöperatie-model. Dit betekent dat de leden van de coöperatie straks allemaal tezamen eigenaar zijn van het gebouw en verantwoordelijk voor de bouw, het onderhoud en beheer. En uiteraard één van de woningen zullen huren. "De bewoners zullen altijd op een gematigd huurniveau blijven, dat is heel bijzonder en zie je, buiten middeldure huurwoningen in bezit van woningcorporaties en een enkele uitzondering zoals De Samenwerking in Amsterdam, niet in Nederland", zegt Amory. "Het eeuwigdurende betaalbare huurniveau wordt opgenomen in de statuten van de coöperatie."
Het coöperatie-model komt in Nederland nauwelijks voor. In tegenstelling tot in Duitsland en Zwitserland, waar deze vormen heel veel voorkomen. "We willen met Wooncoöperatie Leeuwenhoek i.o. een soort blauwdruk ontwikkelen", zegt Schalk. "We zijn al betrokken bij twee andere projecten en we proberen in Delft en andere steden meerdere coöperaties van de grond te krijgen. Dan kan het hier gebruikelijk worden om volgens zo'n model te werken. Ik weet dat dit in Zürich heel succesvol is, waar bijvoorbeeld ook de doorstroming hierdoor heel goed op gang gekomen is. En belangrijk, nergens is er een commercieel belang."

Binding met het gebouw
Het succes van dit model moet gezocht worden in het feit dat de toekomstige bewoners graag gezamenlijk hun woningen bouwen, onderhouden en beheren. Dan is er meteen al meer betrokkenheid bij de woonomgeving. "Zo lang ze er wonen zullen ze binding met het gebouw houden, ze aarden er beter, er is geen continu proces van verhuizen, het gebouw zal nooit een doorgangshuis worden", aldus Amory.