De bibliotheek in Den Hoorn wordt getroffen door bezuinigingen in begroting Midden-Delfland
De bibliotheek in Den Hoorn wordt getroffen door bezuinigingen in begroting Midden-Delfland

Flinke bezuiniging raakt bibliotheek en welzijnswerk Midden-Delfland

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - Gemeente Midden-Delfland moet flink bezuinigen, meldt het gemeentebestuur in de begroting 2020-2023. De bibliotheek en het welzijnswerk in de gemeente worden zwaar getroffen.

Door Cheyenne Toetenel

Oorzaak van de bezuiniging is een forse kostenstijging door de toename van zorgtaken en landelijke loonafspraken. De zorg kost aanzienlijk meer geld dan de gemeente van het Rijk ontvangt. Daarnaast leiden Rijksafspraken tot het stijgen van vergoedingen voor raadsleden en medewerkers, waarbij compensatie voor deze extra kosten uitblijft. De achterblijvende inkomsten vanuit het Rijk veroorzaken in totaal een tekort van 2,2 miljoen euro op een begroting van 43 miljoen euro, waardoor de gemeente scherpe keuzes moet maken.
Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor de budgetten voor wonen, landschap en onderwijs in stand te houden. Deze zijn volgens het college "van wezenlijk belang voor de toekomst van Midden-Delfland". Daarnaast ontziet het bestuur de inwoners door de lastenverzwaring beperkt te houden. Echter, het college wil ingrepen doen op andere gebieden die gevolgen hebben voor velen.

Inkrimpen
Bibliotheek de Plataan in Den Hoorn wordt hard getroffen met een bezuiniging van 50.000 euro op een subsidie van 478.000 euro. "Dit is niet de eerste keer dat de bibliotheek benadeeld wordt door een begrotingstekort", vertelt directeur Wouter van Heiningen. "In 2013 werd de subsidie al eens met 20 procent gekort, waardoor van de bibliotheekfilialen in Maasland en Schipluiden kleinere servicepunten zijn gemaakt. De focus ligt hier op boeken voor kinderen en ouderen. Alleen het filiaal in Den Hoorn bleef overeind als bibliotheek voor alle doelgroepen. Nu worden wij in de nieuwe begroting wederom geraakt door bezuinigingen. Dat het water aan de lippen van de gemeentebestuursleden staat begrijp ik, maar dit is een slecht moment om weer op ons te bezuinigen. Naast het uitlenen van boeken heeft de bibliotheek een veel bredere en waardevolle functie. Neem bijvoorbeeld onze rol in het tegengaan van laaggeletterdheid. De leesvaardigheid gaat sterk achteruit. Ongeveer één op de zes mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Het lijkt mij daarom juist goed om geld te blijven investeren in de bibliotheek, zodat wij het leesplezier kunnen bevorderen."

Genadeklap?
"Het is nog te vroeg om antwoord te geven op de vraag hoe wij de gevolgen van de bezuiniging zullen dragen. Wat ik wel kan zeggen, is dat dit niet de genadeklap zal zijn voor onze locatie in Den Hoorn. De bibliotheek opheffen heeft verstrekkende gevolgen voor het leesplezier van velen. In plaats daarvan zullen wij zorgvuldig kijken naar de mogelijkheden. Een goed gesprek met de gemeente hoort daar uiteraard bij."

Uitdaging
Naast de bezuiniging op de bibliotheek moet ook het welzijnswerk eraan geloven in de begroting. De gemeente Midden-Delfland is van plan 80.000 euro te besparen op ouderen-, jeugd- en jongerenwerk. Volgens het college is een efficiëntere werkindeling nodig, waarin taken worden afgebakend. Nel van der Hoeven, directeur van Stichting Welzijn Midden-Delfland, houdt zich momenteel bezig met de vraag hoe de bezuiniging kan worden doorgevoerd. "De programmabegroting zet aan het denken, maar ik bekijk het momenteel nog positief. De harde feiten zijn er namelijk nog niet, daarvoor moeten wij eerst rond de tafel met de gemeente. Mocht de bezuiniging daadwerkelijk worden doorgevoerd, dan wordt het een uitdaging om het werk goed af te bakenen en prioriteiten te stellen. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat wij er samen uit gaan komen en oplossingen zullen vinden om de bezuinigingen door te voeren. Welzijn is een onderwerp dat veel aandacht vereist, dus de gemeenteleden zullen vast met ons meedenken."

Gemeente Midden-Delfland:
"In verband met de besparingsopgave voor onze gemeente zijn verschillende mogelijkheden besproken. Het is noodzakelijk om een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen te treffen, waarbij moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. De aanpak van laaggeletterdheid blijft ook voor Midden-Delfland belangrijk, waar de voorgestelde besparing op de bibliotheeksubsidie niets aan afdoet. Wij kiezen er niet voor om te bezuinigen op lokaal onderwijsbeleid. Dit juist om laaggeletterdheid te voorkomen en tegen te gaan. Wij bespreken de gevolgen van de besparingsopgave nader met de verschillende organisaties. Op 12 november bespreken het college en de gemeenteraad de begroting tijdens een openbare raadsvergadering."