Monica bezig met één van haar handwerkpassies, mozaïken
Monica bezig met één van haar handwerkpassies, mozaïken

De Keramieken Kaart van Delft: 'Monica, je Chileense buurmeisje'

Algemeen

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft? De Keramieken Kaart is een groots project voor en door Delftenaren. Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten 'shinen'.

Door Oriana van der Sande

Deel 3: Monica Durán Barrientos

Wij hebben dicht bij haar huis afgesproken. Vlakbij de Papenstraat waar straks de Keramieken Kaart van Delft in haar volle glorie pronkt. "Dat is wat ik zo gaaf vindt aan dit project", zegt Monica, "het is in mijn buurt en ik draag eraan bij."

Hoe ben je hier terecht gekomen?
"Ik ben opgegroeid in Osorno, in het het zuiden van Chili. Ik studeerde medicijnen, kreeg een vaste baan als huisarts, had een goed inkomen, maar ik wilde meer. Buitenlandervaring wilde ik. In 2014 ben ik naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam vertrokken. Ik kreeg een relatie met mijn Nederlandse vriend en in 2017 zijn we in Delft gaan samenwonen."

Wat was jouw eerste indruk van Delft?
"Delft voelde meteen als 'thuis'. Het is groot genoeg met alles in de buurt: winkels, theaters, markten etc. Maar het is ook zo klein dat je regelmatig buren en bekenden tegenkomt. In Rotterdam had ik geen thuisgevoel. Ik miste de intimiteit van een hechte buurt, een overzichtelijk leven. Ik kon mijn buren niet zomaar vragen of ze mijn planten water wilden geven als ik even weg was. Hier in Delft wel. Delft is bovendien een mooie stad met veel oude architectuur, historie, maar ook moderne gebouwen zoals het station."

Wat is hier anders dan in Chili?
In Chili leven mensen echt veel meer buiten. Je trekt daar veel vaker de natuur in en daar heb je ook echte wildernis. Daar ga je een 1000 jaar oude boom bezoeken. Hier, in Europa, ga je eerder een 1000 oude kasteelruïne bezoeken."

Hoe kwam je in aanraking met de Keramieken Kaart?
"Ik hou van knutselen en creatief bezig zijn, dat geeft me veel voldoening. Ik kende eerst niemand in Delft. Ik ben gaan mozaïeken en zo maakte ik nieuwe vrienden met dezelfde interesses. Toen ik hoorde van de Keramieken Kaart in mijn buurt, wilde ik meteen meedoen. Het is mijn manier om Delft, mijn nieuwe stad, iets terug te geven. De stad mooier te maken en schoon te houden."

Wat betekent dit project voor jou?
"Ik ben arts, dat is veel denkwerk. Met mijn handen bezig zijn geeft rust, ik word er heel zen van. Kleine, persoonlijke cadeautjes maken, waar ik mijn creativiteit en gevoel in kwijt kan, is leuk om te doen. Niets leukers dan een zelfgemaakt cadeautje. Je geeft niet alleen iets, je geeft je tijd en een stukje persoonlijkheid. De Keramieken Kaart is een groot cadeau aan de stad, gemaakt door honderden mensen. Het is net de stad zelf, gemaakt door zoveel individuen en toch een geheel."