Ieder jaar is er het gezellige Montmartre in de dorpskern van Den Hoorn. (foto: Henk Groenedaal)
Ieder jaar is er het gezellige Montmartre in de dorpskern van Den Hoorn. (foto: Henk Groenedaal)

Gezellig wonen en leuk winkelen in het historische en toch moderne Den Hoorn

Algemeen

DEN HOORN – Het is gezellig wonen en leuk winkelen in de dorpskern van Den Hoorn. Met de supermarkt PLUS Van Leeuwen, maar ook een slagerij, een bakker en een tabaksboetiek, de Primera.

Voor de dagelijkse boodschappen is alles dus in de buurt. Voor de bewoners in de huizen van de lintbebouwing aan de Dijkshoornseweg, maar ook de andere buurtjes en de grote nieuwbouwwijken. De Kreek is de laatste grote woningbouwlocatie in Midden-Delfland, gelegen tussen de straten Harnasdreef, Gantel, Achterdijkshoorn en de welkbekende Woudseweg. De Kreek sluit aan op de eveneens nieuw gebouwde wijk LookWest in het Den Hoornse gedeelte van de voormalige Harnaschpolder. Voor kinderen is het leuk opgroeien, met talloze locaties om leuk buiten te spelen. Basisscholen zijn er genoeg, dus ver te lopen hoef je niet. En voor de allerkleinsten is er een gerenommeerde kinderopvang. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan kun je buiten schooltijden natuurlijk meedoen aan de scouting-activiteiten. En voor de echte tuiniers onder de ouders, de bewoners met de welbekende groene vingers, is er een groothandel in tuinmaterialen en er bevindt zich ook een bedrijf voor tuinarchitectuur binnen de gemeentegrenzen. De bandenwissel zal halfjaarlijks soepel verlopen, met aan de Woudseweg een bandenspecialist pur sang. Is er een reparatie aan de auto nodig, dan kan dat in het universele autobedrijf op het nieuwe bedrijventerrein Harnaschpoort. En mocht er in de keuken een ontstoppinkje zijn, dan zal de plaatselijke loodgieter snel ter plaatse kunnen zijn om het euvel te verhelpen.

De supermarkt
Een computerprobleempje? In tien minuten fietsen ben je op de Binnenwatersloot in Delft, bij de ICT-specialist aldaar. Maar de reparateurs kunnen natuurlijk ook snel bij de bewoners in Den Hoorn ter plaatse zijn... Het belangrijkste zijn natuurlijk de dagelijkse boodschappen, waar al sinds jaar en dag PLUS Van Leeuwen uitstekend in voorziet. Een supermarkt die aandacht, kwaliteit en lokale productie hoog in het vaandel heeft. Denk hierbij aan brood uit eigen bakkerij aan de Hoornseweg. Ook verantwoord consumeren is voor deze supermarkt belangrijk, getuige het kwalitatief goede en veilige assortiment, met waar mogelijk toegevoegde waarde op het gebied van eerlijke handel, duurzame productie en dierenwelzijn. PLUS staat middenin de maatschappij en is daarmee een belangrijke centrale plek in de buurt. Hier geeft men om de mensen die hier wonen en de supermarkt is betrokken bij tal van activiteiten in de omgeving. Daarnaast haalt PLUS de producten, voor zover mogelijk, uit de eigen omgeving…

Boomgaarden en moestuinen
Want daar staat Den Hoorn al eeuwenlang om bekend. Al in 1700 lagen langs de Dijkshoornse- en Noordhoornseweg veel boomgaarden en moestuinen. Deze hebben zich langzamerhand uitgebreid en ontwikkeld. Tot eind negentiende eeuw waren appelen, peren en bessen, sla, bloemkool en stokbonen de belangrijkste producten. Na 1900 brak een bloeiperiode aan voor de tuinbouw, door de introductie van platglas en glazen kassen.

Nieuw winkelgebied
Er bestaat al enige jaren een wens om het centrum van Den Hoorn aan te pakken. De potentie is er om hier een echt dorpshart van te maken, met hoogwaardige kwalitatieve en kwantitatieve detailhandel voor de lange termijn, levendigheid en een vitaal winkelbestand. Het moet een aangenaam, comfortabel en sfeervol winkel- en verblijfsgebied worden voor bewoners en bezoekers. Met een goede bereikbaarheid voor bezoekers per auto of fiets.

Den Hoorn is de laatste jaren steeds verder uitgebreid, De Kreek is het laatste woningbouwproject.
De planontwerpen voor het nieuwe winkelgebied in Den Hoorn.