Het team van Field Factors gaat voor innovatief hergebruik van regenwater
Het team van Field Factors gaat voor innovatief hergebruik van regenwater

Delfts bedrijf gaat de 'groene uitdaging' aan

Algemeen

Field Factors bouwt circulaire watersystemen voor (her)gebruik van regenwater

DELFT - Wateroverlast door heftige buien en extreme droogte. Bijna jaarlijks hebben we hier in Nederland mee te maken. In elk bouwplan moet de aanpak van hittestress en de afvoer van water worden opgenomen. Het liefst op een duurzame manier.

Door Ruud Stift

Field Factors, een 'groene' start-up gevestigd op de Bouwcampus van de TU Delft, heeft prachtige oplossingen om regenwater op te vangen, te zuiveren en opnieuw te gebruiken dan wel te bewaren voor 'later'. Niet voor niets is het bedrijf een van de vijf genomineerden in de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge 2019, waarmee een hoofdprijs van maar liefst 500.000 euro te winnen valt.

Modulair systeem
Donderdag 3 oktober moeten ze hun product in Amsterdam nog een keer pitchen voor een internationale jury en dan horen ze of ze bij de twee bedrijven horen die in de hoofdprijzen vallen. De runner-up van de competitie ontvangt het ook niet misselijke bedrag van 200.000 euro. De vijf finalisten ontvangen sowieso al een gegarandeerd bedrag van 100.000 euro. "Heel belangrijk", volgens Kieran Dartée van Field Factors."Want als start-up zijn we met een klein team, waardoor onze capaciteit nog beperkt is. Dit bedrag -en de bijbehorende Green Challenge DeepDive, een programma van 6 maanden waarin de start-ups ondersteuning en coaching krijgen in het verder brengen van hun onderneming- helpt ons om op te kunnen schalen. We willen onze Bluebloqs, een modulair systeem waarin regenwater gezuiverd en teruggewonnen wordt- op termijn grootschalig uit kunnen rollen. We draaien inmiddels met 7 man en streven ernaar een vaste toegevoegde waarde te worden binnen Nederland, België en Spanje"
In de finale neemt Field Factors het op tegen duurzame ondernemers uit Zweden, Engeland en Duitsland.

Sparta stadion
In de wijk Spangen, op het Spartaplein in Rotterdam heeft Field Factors binnen een consortium een zogenaamde Urban Waterbuffer gerealiseerd, de eerste full-scale applicatie van hun Bluebloqs technologie. De wijk ondervond hinder tijdens zware regenval. Tegelijkertijd hadden de inwoners de ambitie om de ruimtelijke kwaliteit van de wijk met meer groen te verbeteren. De waterbuffer vangt hemelwater van 40.000 m2 verhard oppervlak op, zuivert dit met een speciaal ontwikkeld biofilter en slaat het ondergronds op om overstromingen in de buurt en andere delen van de wijk te voorkomen. Het opgeslagen regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van het voetbalveld van het Sparta Stadion, waardoor een duurzame en circulaire watervoorziening voor de voetbalclub ontstaat. Het hergebruik voor irrigatie bespaart de voetbalclub 15.000 m3 aan drinkwater per jaar. "Onze visie is om de natuurlijke waterkringloop in de stad te herstellen. Integraal en met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. We ontwikkelen innovatieve oplossingen voor decentraal watermanagement, waterzuivering en levering."

Andere projecten
Field Factors is ook bezig met een haalbaarheidsstudie voor Pijnacker-Nootdorp. Hier, in de wijk Klapwijk, moet actief grondwaterbeheer worden toegepast om bodemdaling te vertragen. "De geplande grootschalige stadsrenovatie biedt ons de mogelijkheid om deze problemen aan te pakken. Het doel is het regenwater in de wijk te houden voor stabiele grondwaterstanden, verkoeling en speeldoeleinden. In de Spaanse stad Valladolid, kwetsbaar door droogte en hevige regenbuien, wordt regenwater vastgehouden met regentuinen. Dit regenwater wordt vervolgens ook op natuurlijke wijze gezuiverd en ondergronds opgeslagen, zodat het kan worden gebruikt gebruikt om vier sportvelden te besproeien. De regentuinen en de natuurlijke zuivering zorgen daarnaast voor verkoeling en zijn prettige verblijfplaatsen. Een circulair watersysteem om te voldoen aan de toenemende vraag naar water in Spanje. Daarnaast hebben we testopstellingen in de Green Village van de TU Delft en in het Belgische Aartselaar, de laatste vanuit een Europees samenwerkingsverband."

Waterinnovatieprijs
Verleden jaar schreef Field Factors zich in voor de Waterinnovatieprijs 2018 uitgeschreven door de Unie van Waterschappen. Ook daar reikte het bedrijf tot de laatste 5 genomineerden. De inschrijvingen voor dit jaar lopen tot 7 oktober. De winnaar ontvangt geen geld, maar 'slechts' een glazen sculptuur. "Dat maakt niet uit, de Waterinnovatieprijs is een belangrijke erkenning van de sector en gewoon een goede manier om je naamsbekendheid te vergoten."
Hein Pieper, Unie van Waterschappen: "De waterschappen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken." Zie voor meer info over de Bluebloqs technologie: https://fieldfactors.com