Een nu nog leeg gedeelte in Voordijkshoorn, met straks een nieuwe bestemming. (foto´s: archief en PR)
Een nu nog leeg gedeelte in Voordijkshoorn, met straks een nieuwe bestemming. (foto´s: archief en PR)

Meedenken over het herontwikkelen Teding van Berkhoutlaan

Algemeen

DELFT – Zal er eindelijk iets gaan veranderen aan de situatie aan de Teding van Berkhoutlaan in de wijk Voordijkshoorn? De plaats waar ooit basisschool Gabriël West stond, is nu al meer dan drie jaar een kale vlakte.

Als het aan de Gemeente Delft ligt wel. In weerwil van enkele bewonersplannen die destijds werden geopperd, om hier een hondenspeelplaats of hondenuitrenveld te maken, heeft de Gemeente Delft ingezet op woningbouw. Niet alleen aan de Teding van Berkhoutlaan, maar ook aan de zijdes Van Blommesteinstraat en Sasboutstraat. Omwonenden en andere belangstellenden zijn uitgenodigd hier over mee te denken.

Participatieavond
Tijdens een participatieavond in de Vermeertoren op maandag 16 september a.s. worden de eerste ideeën toegelicht en in verschillende stedenbouwkundige varianten gepresenteerd. De presentatie wordt gegeven door Van Wijnen Projectontwikkeling in samenwerking met de Gemeente Delft. De bijeenkomst aan de Van Beresteynstraat 169B begint om 19.00 uur.
Aanwezigen kunnen vragen stellen en hun visie, suggesties en opmerkingen op de verschillende varianten geven. Iedereen die wil meedenken is welkom, wel graag vóór 10 september a.s. aanmelden. Dat kan door een mail te sturen naar vwpw@vanwijnen.nl.

Voorgeschiedenis
Dit is de plaats waar jarenlang basisschool Gabriël West gestaan heeft. Tot in het jaar 2011, waarna het voormalige schoolgebouw werd afgebroken. De Rooms-katholieke basisschool, waar vele Delftenaren in de schoolbanken gezeten hebben, vertrok van de Teding van Berkhoutlaan 10 naar een nieuw pand in de wijk Harnaschpolder. De school kreeg toen ook een andere naam, te weten Gabriëlschool Harnaschpolder.

Na het vertrek
Het gebouw stamde uit 1965. Na het vertrek van de school verpauperde het gebouw al gauw. Onkruid tierde welig op het voormalige schoolplein. En de verf op het gebouw bladderde steeds verder af.
Het pand heeft daarna een tijdje dienst gedaan als anti-kraak, om verdere verpaupering tegen te gaan. Hierdoor werd alles wel iets leefbaarder, maar het was zonde van de hoge stookkosten en het pand werd er in de loop der jaren niet veiliger op. Daarna werd besloten om het gebouw te slopen en nu wordt omwonenden gevraagd hun visie te geven op de gepresenteerde plannen en met eigen suggesties te komen.

Afbeelding
Afbeelding