kroos scheppen. Dat is een ontgroening waar iedereen blij van wordt. (Foto: PR)
kroos scheppen. Dat is een ontgroening waar iedereen blij van wordt. (Foto: PR)

Een ontgroening waar de natuur baat bij heeft

Algemeen

DELFT - Ieder jaar aan het begin van het studieseizoen komt er wel een negatief berichtje naar buiten over ontgroeningen bij studentenverenigingen. Maar afgelopen woensdag was er juist een hele pósitieve ontgroeningsactie. Eentje waar heel Delft baat bij heeft.

Door Esdor van Elten

De Delftse binnenstad heeft niet te klagen over groen. Nou ja, eigenlijk wèl te klagen, want het is groen dat er niet hoort: dikke plakken kroos op het water van de pittoreske grachten. Heel wat Delftenaren en bezoekers ergeren zich er aan. Nieuwe eerstejaars van studentenvereniging Sanctus Virgilius, onder Delftenaren meer bekend als 'Virgiel ' gingen afgelopen woensdag aan de slag om grachten in Delft kroosvrij te maken. Een ware ontgroening dus. Maar dan zonder excessen. Niet dat het allemaal peis en vree was, want de groep van ruim zeventig studenten was in twee delen gesplitst en dus heerste er een gezonde rivaliteit tussen de twee teams om zoveel mogelijk kroos op te scheppen. Het resultaat: 7 big bags vol kroos. Wat je daarmee moet? "We gebruiken dat om te composteren", legt Benthe Spruijt , commissaris extern van Virgiel, uit. "Op deze manier maken deze eerstejaars studenten kennis met de stad Delft, creëren wij bij hen en bij de voorbijgangers meer bewustzijn rondom waterkwaliteit en laten wij als vereniging ook zien hoe wij iets terug kunnen doen voor de stad."

Bedreiging voor het water
Hoogheemraad Marcel Belt gaf rond 14.00 uur het startschot. De schepactie is één van de initiatieven van het Hoogheemraadschap Delfland om het kroosprobleem te lijf te gaan. "Een beetje kroos is niet erg, dat hoort bij ons water", legt Ernst Raaphorst, ecoloog van Delfland, uit. Maar hoe voedselrijker het water is, hoe meer het kroos groeit tot het een plaag wordt." Zo'n dikke groene plak is niet alleen lelijk om te zien, het brengt ook milieuproblemen met zich mee. De dikke krooslaag houdt het licht tegen. Daardoor kunnen de waterplanten die daaronder leven minder goed zuurstof aanmaken en dat heeft invloed op de waterkwaliteit en op het onderwaterleven. Het Hoogheemraadschap doet op dit moment onderzoek naar de gevolgen van een teveel aan kroos, én naar eventuele maatregelen. Er is geen snelle oplossing voor dit probleem", aldus Hoogheemraad Marcel Belt. Maar wat in ieder geval nodig is, is het terugdringen van voedingsstoffen in het water. Delfland werkt continue aan het terugdringen van voedingsstoffen in het water. Maar dat duurt lang en is ook niet overal mogelijk. Daarom zoeken wij naar alternatieven. Samen met de gemeente Delft voeren wij een tweejarige proef uit waarin wij de effectiviteit van verschillende maatregelen onderzoeken. Daarbij werken we ook graag samen met andere partijen, en dus zijn we heel blij met deze actie van Virgiel."

Meedoen
Ook als Delftenaar kun je iets doen tegen kroos, aldus Belt. Namelijk helpen voorkomen dat het water te voedselrijk wordt: Hondenpoep, etensresten, lokvoer, brood voor de eendjes… het is allemaal mest voor kroos. Dus laat de hond niet bij het water poepen en/of ruim zijn poep op, voer geen watervogels en vissen." En wie nog een stapje verder wil gaan is welkom: "Wil je samen met je buren ook een kroosschepwedstrijd organiseren, of heb je een goed idee om kroosexplosies tegen te gaan? Laat het weten via loket@hhdelfland.nl dan kijken wij of en hoe wij je initiatief kunnen ondersteunen."