Renée is blij met de dagen die ze met haar 'gouden' Ton nog mag beleven
Renée is blij met de dagen die ze met haar 'gouden' Ton nog mag beleven

'Hij is er nog steeds, hoe mooi is dat?

Algemeen

DELFT - In 2004 trouwde Renée Heetland met Ton van de Nieuwenhuijzen. Een sociaal dier, alom geliefd: dat kun je aflezen aan alle blijken van medeleven die het paar krijgt sinds Ton ongeneeslijk ziek is.

Naast al het verdriet is er ook heel veel troost, liefde en geluk, vertelt Renée. Een gouden klinker in het plaveisel van de Jozefstraat is daarvan sinds 13 juli het symbool. "Twee jaar geleden kreeg Ton de diagnose 'nierkanker'. Er werd een nier verwijderd, maar hij was verder 'stabiel' en voelde zich eigenlijk best goed. Tot hij op Koningsdag 2019 opeens uitvalsverschijnselen kreeg. De diagnose was niets minder dan een doodvonnis: hij zou niet lang meer leven. Vanaf dat moment zijn we intenser dan ooit gaan genieten van het leven, elke dag die we samen hebben. Alle contacten met andere mensen. Herinneringen ophalen en elkaar verhalen vertellen. In Tons eigen woorden: 'Dit is zo'n rijke tijd van mijn leven!'

Als een kleuter 
"Een paar dagen na die Koningsdag, Ton lag nog in het ziekenhuis, las ik over 'Delft is goud, jij bent goud'. Ik fietste meteen naar de Markt om een gouden klinker te kopen, maar de VVV was al dicht. Als een kleuter heb ik naar binnen gegluurd en op de ramen gebonsd. Ik móést en zou die klinker hebben – geen tijd te verliezen immers? Achter in de winkel stond nog een medewerkster en die liet me binnen. Maar ze vertelde me ook dat de eerste klinkers pas in juli gelegd zouden worden. 'Dat is te laat, dat gaat Ton niet halen', schoot het door me heen. Maar kijk, wat een wonder: 'TON' blinkt inmiddels prachtig midden tussen 200 andere klinkers. En Ton was erbij, hij is er nog steeds! Hoe mooi is dat?" De gouden klinkers zijn te bewonderen in de Jozefstraat in Delft. Vind jij zelf ook iemand goud? Geef een gouden klinker cadeau, voor eeuwig verankerd in Delft. Bestel de klinker via www.delftisgoud.nl of bezoek de pop-up winkel in de VVV Delft (Kerkstraat 3).