Natuurlijk werkt er ook gevoetbald tijdens het Voetbalkamp van CANIDREAM en Skillz
Natuurlijk werkt er ook gevoetbald tijdens het Voetbalkamp van CANIDREAM en Skillz

CANIDREAM helpt kinderen hun doel te bereiken

Algemeen

'We geven ze een zetje op weg naar volledige ontwikkeling'

DELFT - CANIDREAM ondersteunt jongeren tussen de 12 en 18 jaar in hun ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden. Jongeren ontmoeten verschillende soorten rolmodellen zoals ondernemers, professoren, doctoren, topsporters, artiesten en kunstenaars en gaan geïnspireerd aan de slag om hun eigen droom te onderzoeken. Ze worden begeleid om hun talenten te ontdekken en zich verder te ontwikkelen, hun dromen te vertalen naar doelen, plannen en concrete acties. Zo leren ze bewustere keuzes maken op school én daarbuiten en bereiden ze zich voor op hun nabije toekomst.

Door Ruud Stift

Wat zijn dat, 21e eeuwse vaardigheden? Directeur Glenn Weisz legt uit wat daarmee bedoeld wordt. "De vaardigheden die wij verder proberen te ontwikkelen bij de kinderen zijn bijvoorbeeld samenwerking, assertiviteit en presentatietechnieken. Om je dromen waar te maken helpen wij ze om alles ons aanbod te halen, zodat ze voorbereid de grote mensen wereld betreden. Wij focussen op onderwerpen die ze niet op school leren, zoals bewust worden van je lichaamstaal."

Leeftijdsgroep
CANIDREAM richt zich op kinderen (m/v) in de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar. Hierbij gaat het om talentvolle kinderen, die vaak afkomstig zijn uit de kwetsbare sociaal-economische wijken. "Wij helpen hen om hun talenten te ontdekken en te benutten. Het aanbod bestaat uit vier onderdelen: De Dream Day, het reguliere 'verbreed je horizon'-programma, het vakantieprogramma en het CANIDREAM Festival. Een Dream Day kan worden gezien als een soort Collegetour voor middelbare scholen.In samenwerking met onze partners van de TU Delft worden kinderen door motiverende sprekers en activerende workshops geprikkeld om te dromen en doelen te stellen."

Tijdens het 'verbreed je horizon'-programma komen jongeren in aanraking met professionals die werkzaam zijn in verschillende branches. Ze worden geïnspireerd en begeleid bij het uitstippelen van hun eigen toekomst. Weisz: "Het resultaat van deze wekelijkse sessie van twee uur is: leren van rolmodellen (wetenschapper, brandweerman etc.), het ontwikkelen van persoonlijke doelen en praktijkervaring opdoen. Jongeren worden bewust gemaakt van hun keuzes en gedrag, en er wordt geïnvesteerd in hun toekomstbestendigheid en sociabiliteit. Deze activiteit staat 26 weken per jaar op de kalender op zondagen."

Vakantieprogramma
Daarnaast organiseert CANIDREAM ook vakantieprogramma's, bedoeld voor jongeren die niet op vakantie gaan. "Dit programma-onderdeel, waarbij we de verdieping opzoeken, staat jaarlijks twee keer geprogrammeerd. In de voorjaarsvakantie organiseerden we een schrijverskamp. Jongeren die serieuze ambities hadden om door te breken in muziek, konden zich hiervoor aanmelden. We zetten een auditie op touw, waar ongeveer 30 jongeren op afkwamen. Twaalf daarvan werden geselecteerd om mee te doen. Zij zaten drie dagen op de hei en werden begeleid door professionele artiesten en producers. Behalve muziek leerden ze tijdens workshops dat muziek ook draait om samenwerken, veerkracht en discipline. Het resultaat van het kamp was een heuse CD, te downloaden op Spotify, een videoclip-shoot en uiteindelijk een optreden op Parkpop, tussen de grote jongens in de rap- en popindustrie."

Voetbalkamp
In de zomervakantie staan de activiteiten van CANIDREAM in het teken van voetbal en gezondheid. Derrick Leeuwin, projectleider van CANIDREAM: "Twee weken geleden organiseerden wij samen met onze jongeren een voetbaltoernooi waar zo'n 70 jongeren op af kwamen. Een heus festival waar jonge talenten optraden en graffiti workshops werden verzorgd. Aan het einde van de dag werden er 20 jongens en meiden geselecteerd mee konden doen met het voetbalkamp. Dit kamp, wat wij i.s.m. de Haagse voetbalschool Skillz organiseren, focust op het thema 'Begin fit aan het volgende schooljaar'. Jongeren hadden verschillende redenen om mee te willen doen: skills leren, fit worden of werken aan een betere conditie." Momenteel is het kamp in volle gang, elke dag tussen 10.00 en 15.00 uur. In de ochtend is er voetbaltraining, in de middag zijn er workshops. En aangezien sportieve ontwikkeling niet alleen gebeurt op het veld maar ook daarbuiten, worden de jongeren ook meegenomen op leuke en leerzame excursies. Leeuwin: "We zijn op bezoek geweest bij ADO Den Haag. De jongeren werden rondgeleid door het stadion, hebben de kleedkamers van binnen gezien en een training van het eerste elftal bijgewoond. Goede inspiratie voor hen om hun nieuwe doelen voor zichzelf te stellen voor het nieuwe schooljaar!"

Quotes
"Alle activiteiten zijn erop gericht om de doelgroep te prikkelen, zodat ze gestimuleerd worden zich verder te ontwikkelen. Ons team bestaande uit 10 tot 15 man, inclusief vrijwilligers."
Enkele quotes van deelnemers:
Deon: "Voordat ik meedeed met CANIDREAM had ik geen idee wat mijn droom was. Tijdens het programma ben ik erachter gekomen dat ik kunstenaar wil worden. Ik heb les gehad van een professionele graffiti artiest en ben nu elke week aan het oefenen."
Jay: "Canidream heeft mij geleerd hoe ik samen kan werken en ik heb ontdekt wat ik wil worden. Ik heb samen met andere kinderen rolmodellen geïnterviewd en echt als een team samengewerkt tijdens de productie."

Zin om ook vrijwilliger te worden?
Zie: www.canidream.nl