<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De initiatiefnemers van Uit eten met Ina: Ina Groot en Ed Hoogendijk bij de BBQ op de Paardenmarkt (Foto: Koos Bommelé)
De initiatiefnemers van Uit eten met Ina: Ina Groot en Ed Hoogendijk bij de BBQ op de Paardenmarkt (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Ina heeft een groot hart voor alleenstaanden

DELFT - Afgelopen week was het weer feest op de Paardenmarkt. Daar vond de 79e aflevering van 'Uit eten met Ina' plaats, de speciale zomereditie: een barbecue voor maar liefst 80 personen.

Door Ruud Stift

Het was een eclatant succes volgens Ina, de dame met het grote hart voor 'haar klantjes', alleengaanden en alleenstaanden. "Echt ongelofelijk. De mensen waren zeer enthousiast. Tijdens mijn bridge-avond, twee dagen later, kwamen er nog mensen naar me toe met opmerkingen als: 'Wat was het lekker en oh, wat was het gezellig!' Ja, daar doe je het voor. De mensen een leuke avond bezorgen, even uit hun isolement halen."

Boodschappen
Ina heeft naar eigen zeggen 'altijd al vrijwilligerswerk gedaan'.
"Dan komen de mensen je her en der wel tegen. Ik heb in de wijk Wippolder ruim twintig jaar gekookt voor alleenstaanden, iedere maand. Een 3-gangen menu, voor maximaal 12 personen, voor 6 euro. Ik haalde de boodschappen zelf."

Aanschuiftafel
Het maandelijks eetfeestje is inmiddels, na zeven jaar, een begrip in het Delftse.
"Volgende maand is een jubileumeditie, de 80e, bij Lijm & Cultuur. Daar is ruimte voor 50 mensen. De mensen betalen 12,50 euro voor een voor- en hoofdgerecht. Als ze ook een toetje willen is het bij elkaar 17,50 euro. Het is eigenlijk allemaal ooit ontstaan vanuit Bedrijf & Samenleving. In het allereerste begin, met mijn eigen netwerk, heette het de aanschuiftafel. Er was een beurs in Theater de Veste voor 55-plussers. Ik stond daar te flyeren. De kok van Boudoir Le Mariage serveerde courgettesoep en ja: waar gegeten wordt, daar vind je mensen. Kortom: de 1e editie was in Le Mariage aan de Hippolytusbuurt met 22 personen. De keer daarop was Moodz het decor, toen had ik al 47 mensen aan tafel."

Speciale edities
"Er zaten ook geregeld hele speciale edities tussen", vertelt Ina enthousiast. "Zo werden we een keer, in de Van der Mandelezaal van het Museum Prinsenhof, naast lekker eten getrakteerd op prachtige muziek. Een pianist en een violist, voor 125 man. Tijdens het concert kon je een speld horen vallen, heel indrukwekkend. Vorig jaar oktober konden we vanwege de brand bij Ed (Hoogendijk van Le Mariage, red.) niet bij hem terecht. Toen aten we in het ArsenaalDelft, het voormalige Legermuseum. Dat was om nooit te vergeten. De meeste gasten, ook een publiek van 125 man sterk, waren in vol ornaat op komen draven. We aten in een prachtig versierde zaal, aan ronde tafels. Het was een buffet, je moest zelf opscheppen. Voor deze aflevering hadden Le Mariage en Moodz de handen ineen geslagen. Heel bijzonder was dat Barbara van Gelder van Something Extra alle gasten op 'historische' wijze, met kraag en sjerp, op de kiek zette. Alles binnen het thema 'Gouden eeuw', een avondje puur genieten!"

Wachtlijst
Sinds Ina en Ed met het concept van start gingen, loopt het als een speer. "We hebben elke maand een wachtlijst. Het zijn alleengaanden van alle leeftijden, van 40 tot 90 jaar." Uit eten met Ina is bedoeld voor iedereen die graag met anderen eet en gezelligheid zoekt. "Dat mogen ook getrouwde stellen zijn hoor. Soms houdt de een gewoon niet van uit eten gaan en heeft de ander daar juist wel behoefte aan. Maar je kunt ook heel goed samen komen. Dan is het wel de bedoeling dat je niet naast elkaar gaat zitten, daar let ik scherp op. Iedereen zit altijd door elkaar heen, zodat je nieuwe mensen leert kennen. We zijn open voor iedereen, als men zich maar gedraagt. Dat betekent ook dat de telefoon in de tas blijft. Ik ben slechts de verwelkomer, om de drempel te slechten bij binnenkomst. Als mijn gasten eenmaal zitten, gaat alles vanzelf. Ze beginnen te praten en houden pas op als ze weer naar huis gaan. Elke maand zie ik weer nieuwe gezichten, uit alle windstreken: Pijnacker, Berkel en Rodenrijs, Den Haag, Voorburg, het Westland, sommigen komen zelfs uit Utrecht."

December
Uit eten met Ina staat altijd op de 1e dinsdag van de maand op de kalender. "Voor volgende maand zitten we alweer volgeboekt, het loopt als een trein. We kiezen in verband met de bereikbaarheid het liefst voor restaurants in de binnenstad. Elk jaar in oktober probeer ik nieuwe adressen te ronselen, want in december moeten de flyers en de placemats voor het volgende seizoen weer klaar zijn. Inmiddels zijn Het Vermeertje, Het Boterhuis, De Sjees, Het Konings Huys, Bar Sil, De Carrousel, Swing, Plan B, Moodz en 'stameettafel' Boudoir Le Mariage aangesloten als partners." Reserveren voor 'Uit eten met Ina' kan via mail: grootemens@ ziggo.nl of telefonisch: 015-2136849.

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>