De zwemmers van de Swim to Fight Cancer worden onderweg hartstochtelijk aangemoedigd
De zwemmers van de Swim to Fight Cancer worden onderweg hartstochtelijk aangemoedigd

'Het enthousiasme en de emotionele reacties, daar doe je het voor'

Algemeen

DELFT - Het zal u vast niet ontgaan zijn, op zondag 1 september staat de derde editie van Swim to Fight Cancer op de agenda. In aanloop naar dit prachtige evenement presenteren wij de mensen die de Swim tot een succes maken: de vrijwilligers, deelnemers, bestuursleden etc.

Door Ruud Stift

Esther de Lange's naam werd genoemd toen er in het 'voorbijgaan' werd gesproken over wie er eventueel bij de eerste Swim in 2016 een vrijwilligersfunctie zou willen bekleden.
"Ja, hoe gaat dat? Dat begint in de beroemde 'wandelgangen'. Een vriendin van mij was bekend met één van de initiatiefneemsters van de Delftse Swim en die liet mijn naam vallen. En dat name droppen leidt er toe dat ze je weten te vinden. Ik was er meteen voor te porren, ik zag het als een mooie uitdaging. Zo'n prachtig evenement, voor zo'n mooi en goed doel. Want wees eerlijk, op de een of andere manier komen we allemaal ooit met die vreselijke ziekte in aanraking."

Secretaris
"Het eerste jaar maakte ik deel uit van het bestuur, als secretaris. Het jaar daarna, 2017, nam ik de de rol van vrijwilligerscoördinator op me en dat doe ik dit jaar ook. We zijn voor de aanstaande editie al aardig rond met de planning. Het aantal vrijwilligers bedraagt 35. Daar is alles mee te behappen, maar natuurlijk zijn we blij met mensen die zich alsnog willen aanmelden. Er vallen nog genoeg hand- en spandiensten te verrichten op de wedstrijddagen zelf, tijdens de Swim én de Junior Swim een week later in het Kerkpolderbad op zaterdag 7 september."

Uren
Esther, die nooit eerder 'vrijwilligde' ('Ja, ik heb ooit een keer voor de Nederlandse Brandwonden Stichting gecollecteerd'), is er in de laatste fase leidend naar de start van de Swim zo'n 4 uur per week zoet mee.
"We vergaderen wekelijks. Ik doe de coördinatie samen met Ger Potze, terwijl Saskia Bodde op de achtergrond een beetje mee kijkt en denkt. Omdat de Swim landelijk wordt uitgerold en iedere stad er zijn eigen invulling aan geeft, lenen we weleens een ideetje van de 'buren'. Wat de vrijwilligers allemaal als taken hebben? Horeca, garderobe, registratie van de deelnemers, uitdelen van handdoeken en tellen van deelnemers na afloop. Je wilt natuurlijk zeker zijn dat iedereen gefinisht is. Dit jaar is de start- en finishplek anders. We starten nu bij Huszár en voorheen deden we dat bij het Legermuseum. Dat had een afgesloten terrein voor de deelnemers. Eigenlijk is het open karakter bij Huszár leuker, want dan kunnen de familieleden en vrienden na de finish meteen hun emoties delen met de deelnemers. Dat is waar je het voor doet, het prachtige enthousiasme op de kade en de emotionele reacties na afloop."