Joke, Els en Angelique krijgen een zetje van hun voorganger Willem
Joke, Els en Angelique krijgen een zetje van hun voorganger Willem Foto: KOOS BOMMELE

'Je wilt wel dat dit blijft bestaan'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in de doolhof die maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij "De binnenplaats van een huis in Delft" van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand drie Doorkijkers: Els, Angelique en Joke, de drijvende krachten achter Speeltuin Geerweg.

Door Michael Reuser

Speeltuin Geerweg is een parel, een oase in de binnenstad van Delft. Een goed bewaard geheim ook. Op een bankje zit oma Adri. Terwijl ze een boek leest houdt ze haar kleindochter op de trampoline in de gaten. "Ik ben hier deze zomer voor het eerst. Ik woon al tientallen jaren op de Voorstraat, maar wist niet van het bestaan van dit paradijsje. Via het zoontje van de dochter van de buurvrouw heb ik dit ontdekt. Geweldig!", aldus de gepensioneerde therapeute.
Dat het een goed bewaard geheim lijkt, heeft ook een keerzijde. De gemeente weet kennelijk ook nauwelijks van het bestaan af en dat steekt wel eens bij de hardwerkende vrijwilligers die de speeltuin elke dag weer – zonder subsidie – draaiende houden .

BOVG
Drie van die vrijwilligers zijn Els van Heijenoort (73), haar dochter Angelique Hendriks (50) en Joke Berkien (64). Zij zijn bijna elke dag wel in de buurt te vinden van de speeltuin aan de Kleine Boogerd. Ze worden geassisteerd door Helene Smits, die in deeltijd in dienst is bij Sportfondsen Nederland, de formele beheerder van de speeltuin. Joke doet vooral administratie, Els verricht hand-en spandiensten als manusje-van-alles en Angelique is voorzitter en woordvoerder: "Ooit zat hier de BOVG (Buurt- en ontspanningsvereniging Geerweg, red). Ergens in 2011 bedacht de gemeente het oude buurthuis maar af te breken. Alles is toen, onaangekondigd, gesloopt en afgevoerd, zelfs de biljarttafel was verdwenen. We zijn toen de hele buurt door gegaan om geld op te halen en in 2012 is er een stichting opgericht. Mede met hulp van buurtbewoner Herman de Groot, die als ambtenaar het klappen van de gemeentelijke zweep kende, hebben we bij de gemeente een startkapitaal kunnen lospeuteren (De Groot is voor zijn inspanningen geëerd met een straatnaambord in de speeltuin, red)".

Sociale cohesie
"Dat geld is gebruikt voor de aanschaf van toestellen en groen. Maar het meeste is door vrijwilligers gedaan. En daar gaat het wringen", aldus Hendriks. "Incidenteel vrijwilligers vinden lukt nog wel, maar voor de structurele dingen wordt het steeds lastiger", vult moeder Els aan. "Wij wonen hier in deze buurt", weet Joke Berkien. "We zijn met z'n allen heel betrokken. Zo'n buurtspeeltuin heeft ook een maatschappelijke functie. Er vinden vele leuke ontmoetingen plaats". En Hendriks, die in deze buurt geboren en getogen is, kan dat alleen maar beamen: "Je bent ermee opgegroeid. Dat is pure nostalgie. Dat zorgt voor betrokkenheid. De speeltuin draagt bij aan de sociale cohesie van de buurt. Je wilt toch wel dat dit blijft bestaan".

Subsidie
De stichting weet incidenteel nog wel eens wat inkomsten te genereren door verhuur aan de aanpalende Delftse Schoolvereniging of aan een vve in de buurt. "Het is een ingewikkelde constructie", weet voorzitter Hendriks.
"Het gebouw en de grond is van de gemeente. Die heeft het beheer neergelegd bij Sportfondsen, maar verder is onze stichting volledig verantwoordelijk. De gemeente laat ons zwemmen, je ziet ze nooit, vooral als je ze nodig hebt. Ik zeg maar gewoon waar het op staat".
De speeltuin bestaat binnenkort 100 jaar. Reden voor de drie vrouwen om weer actief de wijk in te gaan om buurtgenoten te enthousiasmeren. "En te stimuleren om mee te doen", weet Van Heijenoort. "De BWD (Breed Welzijn Delft, red) heeft zo'n vijftien jaar geleden geen goed gedaan door alle vrijwilligers uit de buurthuizen te gooien. Maar zonder extra handjes gaat het ons echt niet lukken".
Hendriks zet haar scepsis naar de gemeente opzij. "Sinds twee jaar is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente. Ze vragen wel een heleboel informatie en dat kost dus tijd, maar ik ga er toch een keer naar kijken".
De speeltuin aan de Kleine Boogerd is geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis. Kinderen tot zes jaar mogen alleen gebruik maken van de faciliteiten onder begeleiding. Roken is op het hele terrein niet toegestaan. Verhuur, voor bijvoorbeeld kinderpartijtjes, is bespreekbaar. Meer informatie via: www.facebook.com/GroetenVanGeerweg.


Nieuwe doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Voor alle eerdere Doorkijkers: kijk op bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar delftsebruggen@xs4Kader:all.nl.