Delft verstedelijkt en dat gaat -soms- ten koste van het groen...
Delft verstedelijkt en dat gaat -soms- ten koste van het groen... Foto: Arjan Hebly

'Bomenkap en maaien is lange termijnplanning'

Algemeen

Bewoners van Delft hekelen 'ruw' groenonderhoud

DELFT - De redactie van deze krant wordt overspoeld met reacties van mensen die ageren tegen het 'ruwe' groenonderhoud dat door de gemeente Delft wordt toegepast. Ook over de kaalslag die plaatsvindt is men niet te spreken. Hoe zit het met de bomenkap en het snoeiprotocol? Hoog tijd om de afdeling 'groen' hierover aan de tand te voelen.

Door Ruud Stift

Allereerst een voorbeeld van een reactie van een lezer, Arjan Hebly, die een typisch Delfts 'bomen-gevalletje' aankaart.
"De ons als groene oase voorgestelde Phoenixpromenade lijkt een stedelijke oven te worden. Niet alleen heeft de baksteenindustrie en niet alleen zij, lustig verdiend aan dit Delftse Megaproject, nu blijken ook de bomen in dit prachtige, in allemaal keurige plakjes verdeelde, urban landscape, en masse het loodje te leggen. De boomwortels vangen in hun wanhopige zoektocht naar grondwater voortdurend bot. Op betonnen, de andere industrietak, plafonds van machtige kelders is grondwater niet te vinden. Wat rest is bomensterfte. Elders zijn er bomen die zich nu reeds voorzichtig in herfst-kleuren tooien. Dit is zo'n beetje wat ik als niet-wetende burger erover fantaseer. Natuurlijk moet ik er eens een echte expert over raadplegen. Ik ken wel een landschapsarchitect aan wie ik dit zou kunnen vragen. Is er eigenlijk wel een kapvergunning verleend?"

Frits Doeleman, gebiedsbeheerder openbare ruimte, verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de stad, noordzijde, en lid van het kernteam groen dat stadsbreed opereert:
"We doen wat we kunnen om de meeste gebieden van een groenimpuls te voorzien. Het Spoorzonegebied is gewoon stenig. Aan de hand van de initiële plannen, jaren geleden, wisten we al dat we hier voor een grote uitdaging zouden komen te staan. Het helpt natuurlijk ook niet dat in dit gebied over de hele lengte een tunnel ligt. Dan moet je erg oppassen met dingen die je bovengronds en ondergronds probeert te verwezenlijken. Dat is helaas een voldongen feit en een uitvloeisel van verder toenemende verstedelijking. De historische boom bij de Sebastiaansbrug? Daar bleek dat we helaas geen mogelijkheid hadden om deze te laten staan. Een kabel in de grond kan wel verlegd worden om een boom te redden, dat is met een brug geen optie."

Kees van Kampen, adviseur groen, water en recreatie:
"Alles wat we doen op het gebied van bomenkap en maaibeleid is lange termijnplanning. Sinds een x-aantal jaren worden de bomen gecontroleerd door gecertificeerde inspecteurs. Als er een kapverzoek komt, bekijken we of zo'n verzoek legitiem is. Of de juiste werkwijze vooraf is doorlopen. Natuurlijk kleeft er aan de kap van sommige bomen 'emotie', dat valt niet te ontkennen. Maar neem van ons aan, we kappen niet zomaar. Daar gaan grondig onderzoek en de juiste afwegingen aan vooraf. Een gezonde boom wordt niet zomaar gekapt. Neem de kap van een grote populier aan de Verwersdijk. Daar hebben we de buurtbewoners met een brief over geïnformeerd. Uitleg vooraf neemt vaak veel van de 'pijn' weg en kweekt begrip. We laten ook weten wat er -indien mogelijk- voor terug komt. Dat zijn niet altijd maar kleine boompjes. Neem de eikenprocessierups. We nemen al zo'n acht, negen jaar preventief maatregelen. Er zijn 280 eiken met een biologisch middel bespoten. De rupsen bleken toch in een groot aantal bomen te nestelen. Slechts bij 20 bomen kregen we hier melding over vanuit het publiek, de overige troffen we zelf aan. De aanpak achteraf, het wegzuigen van de rupsen, bleek afdoende. Gelukkig staan de eiken in Delft verspreid, dat scheelt. Over deze zaken informeren we vaak via de Stadskrant."

Frits: "De eikenprocessierups, de iepenziekte, de buxusmot, de essentaksterfte en de kastanjebloedingsziekte komen elk jaar terug. Tegen de iepenziekte is niks te doen, daar moet meteen op geacteerd worden. Bij de andere ziektes is het een kwestie van monitoren, wellicht herstelt de 'schade' zich met de tijd. Maar we mogen natuurlijk geen risico lopen. Bij populieren is soms sprake van 'vallend levend hout', takken die spontaan naar beneden kunnen vallen. Je begrijpt dat dat gevaarlijk kan zijn. Dat brengen we goed in kaart door regelmatige inspecties. Elke boom met risico wordt jaarlijks nagekeken."

Kees: "Vaak worden de stammen geteld, maar het bladerdek is belangrijker. Hoe groter het bladerdek, hoe beter het effect op het klimaat. Soms kun je beter een gezonde boom laten uitgroeien tot volle wasdom in plaats van kleine boompjes koesteren. Als ergens driftig gebouwd wordt, maken we even een pas op de plaats met herplanten. Wanneer we weer terecht kunnen, gaat de herplanting volgens schema gewoon door, dat weet ook niet iedereen. De bermen? Meestal worden die in augustus gemaaid, volgens planning. Nu werd er op sommige plekken eerder gemaaid vanwege het aanstaande Varend Corso. Natuurlijk oogt het voor de leek kaal als we ermee klaar zijn, maar we maaien altijd met inachtneming van wat we ter plekke aantreffen. Als dat een beschermde plant is, wordt de maai-agenda hierop aangepast. Dus we doen aan bestendig beheer, zo lokaal dat we bepaalde soorten niet dwars zitten. We doen ons uiterste best hier rekening mee te houden. Maar ook hier kunnen we niet alles wat zich op microniveau afspeelt weten.
En over de 'overtredingen' op het gebied van groenonderhoud, het parkeren op gras bijvoorbeeld, kan ik kort zijn. Deze werken worden uitbesteed, maar als we dit soort dingen constateren wordt de betreffende aannemer daar op aangesproken. Helaas neemt dat soms wat meer tijd inbeslag, omdat dit over meerdere schijven gaat. Feit is dat we niet blij zijn met deze overtredingen. Gelukkig komen ze maar in beperkte mate voor."

De kaal ogende kade aan de Phoenixstraat
Prachtig groen aan het Sint Agathaplein