Kirsten en Christiaan proosten met een rode wijn waar een verhaal aan vast zit
Kirsten en Christiaan proosten met een rode wijn waar een verhaal aan vast zit

Kirsten en Christiaan leven als God in Spanje!

Algemeen

RIJSWIJK - Het ondernemende echtpaar Christiaan (32) en Kirsten Akkermans (30) is doordeweeks elke dag te bewonderen in de tv-hit Het Spaanse Dorp: Polopos, op de zender RTL4. Een realityprogramma volgend op de eerdere kijkcijferhit 'Het Italiaanse dorp: Ollolai'.

Door Ruud Stift

Het selectieweekend vond begin maart plaats. Kirsten: "Toen hebben de tien koppels hun plannen aan de dorpsraad van Polopos mogen pitchen. Vijf stellen werden op basis van hun plannen uitverkoren om te blijven en daar zaten wij ook bij!" En dus ging voor Christiaan, die 23 jaar in Delft woonde, en Kirsten eind maart een nieuw spannend avontuur van start. Krijgen zij hun droom, het uitbrengen van het eigen wijnlabel 'Traditions' van de grond in Spanje? Dat moet na iets meer dan acht weken van opnames blijken. De vijf stellen krijgen telkens een weekopdracht waar een mooi geldbedrag mee te verdienen valt. Die-hard fans van het programma hebben het stel natuurlijk al bezig gezien met de eerste weekopdracht: het verfraaien van een deel van een muur van de plaatselijke sporthal. Helaas ging de te verdienen beloning van 5000 euro aan hun neus voorbij. Deze week stond de 2e opdracht op de agenda: versier een (heilig) kruis voor de processie 'Fiesta de la cruz'. Bijna 800.000 mensen genieten dagelijks van de verwikkelingen in het Spaanse bergdorpje.

Wijnen met verhaal
Het stel is met een wijnmaker in de buurt van Polopos in zee gegaan om hun ambitie, een eigen wijnlabel introduceren op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt, te realiseren. "Wij zoeken naar bijzonder lekkere wijnen, wijnen die ook nog eens een speciaal verhaal vertellen. Onze eerste collectie bestaat uit een rode wijn van de druif Monastrell en een witte wijn van de druif Macabeo. Deze week worden de eerste wijnen gebotteld. De planning is dat ze begin augustus in de verkoop gaan." De realityserie loopt tot eind augustus, dan wordt bekend gemaakt welk stel het best is geïntegreerd. Het winnende duo ontvangt 20.000 euro. "Een mooi bedrag wat moet worden gebruikt voor de verbouwing van het huis of worden geïnvesteerd in het op te starten bedrijf. Of we steun hebben aan elkaar? Jazeker, het is fijn om even lekker met de andere stellen te kunnen kletsen over de vorderingen. Ook op het gebied van feitjes en weetjes staan we elkaar bij. De een spreekt beter Spaans dan de ander, ook op dat vlak proberen we elkaar te helpen."

Emigreren
Christiaan was commercieel productmanager bij KPN, Kirsten werkte bij Rabobank Den Haag als financieel adviseur. Dat ze op jonge leeftijd al voor een opgeplust 'Ik Vertrek!' gaan, stond al vroeg in de sterren geschreven, volgens Kirsten. "Toen we elkaar elf jaar gelden voor het eerst ontmoetten, hadden we het al over emigreren naar een warm land en daar iets voor onszelf beginnen." Affiniteit met het product zat ook wel snor bij allebei. "We zaten geregeld met vrienden aan een lekkere, mooie wijn en we wisten dan honderduit te vertellen over smaak, soort en afkomst. De wijn moet gewoon ontzettend lekker zijn. Het verhaal achter de wijn is wat ons interesseert. Van welke druif is deze gemaakt, door welke wijnmaker? Als het lukt blijven we hier wonen, dat hangt van de inkomsten af. Ik heb mijn baan opgezegd, Christiaan zou nog terug kunnen, maar die optie lichten we liever niet. We hopen zoveel mogelijk 'Traditions'-wijnen op de markt te kunnen brengen. Op termijn willen we het assortiment uitbreiden met wijnen uit andere streken en specials." Zie ook www.traditions.wine

Bezoek
Het thuisfront volgt de vorderingen van het duo- en hun zoontje Lucas van bijna 2 jaar- natuurlijk op de voet. Of ze komen langs. "De beide papa's en mama's zijn al wezen buurten en deze week is mijn beste vriendin vijf dagen komen helpen. De dorpsraad heeft ons een prachtig huis toegewezen. Op een mooie locatie, boven op een berg met uitzicht op zee. Er moet alleen nog wel wat aan gebeuren, dus elke helpende hand is welkom. Voor boodschappen zijn we afhankelijk van de visboeren, de groentemannen, die in een soort van SRV-wagen eens per week de bergen beklimmen. Als je die een keer misloopt? Dan moeten we voor onze levensbehoeften een eindje rijden, 40 minuten naar Motril. De nog grotere stad Granada ligt op 1 uur en 10 minuten."
Het stel gaat uit van het positieve. "Ja, het is de bedoeling dat onze missie slaagt. Het heeft even een aanloopfase, maar we hebben er alle vertrouwen in." Christiaan klust bij als professioneel coach, mensen helpen met het vinden en realiseren van hun passie. "Op dat gebied zijn we ervaringsdeskundige, hahaha."
Zie www.machtigleven.nl