<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De dames Franny Pellicaan en Elly Eijkelhof bezorgden de Doorkijker bij zwerfvuilraper Willem Dijk (Foto: Koos Bommelé)
De dames Franny Pellicaan en Elly Eijkelhof bezorgden de Doorkijker bij zwerfvuilraper Willem Dijk (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

"Als je het schoon houdt, blijft het schoon"

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij 'De binnenplaats van een huis in Delft' van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand is Willem Dijk de Doorkijker.

Door Michael Reuser

De zon werpt gul haar weldadige stralen over het plantsoentje tussen Oostpoort en Oranje Plantage. Het gebied ligt er mooi en schoon bij en dat is plezierig voor de vele stelletjes die hier wekelijks komen voor een bruidsreportage. Dat het plantsoen er zo goed bij ligt, is deels de verdienste van de kantonniers van Werkse!, maar zeker ook – en niet in het minst – van Willem Dijk.

Proper
Deze 7
6-jarige civiel ingenieur in ruste en wonend in Villa Roes aan de Oranje Plantage is nog vrijwel dagelijks in de weer met mand en bezem om 'zijn buurtje' proper te houden. Als hij iets opraapt is dat meestal niet met een grijpertje, maar gewoon met de blote hand. "Het is goed om in beweging te blijven."
Dijk is
van oorsprong Groninger (Appingedam), maar stug? Niets van dat alles, hij blijkt een makkelijke prater. "Mijn vader en opa waren van Grijpskerk, maar mijn moeder kwam uit de Betuwe. Dat verklaart wellicht waarom ik spraakzamer ben dan de gemiddelde 'Grunner', daar gooi ik het maar op."
Dijk heeft een bijzonder Curriculum Vitae. Na de HTS in Groningen studeerde hij aan de – toen nog – THD aan de faculteit Weg- en Waterbouw, waar hij vanaf eind jaren '60 ook les gaf. "Het was een wilde tijd. Docenten noemde je gewoon bij de voornaam. Ik was een van de eersten die afstudeerde zonder stropdas."

Bedrijven
De Civiel Planoloog was en passant betrokken bij de oprichting van drie bedrijven:
de Planwinkel voor advies over inspraak en medezeggenschap, De Straat voor milieu-advies en CoDe voor ontwikkelingsprojecten. "Als studenten een bedrijf wilden starten, stimuleerde ik dat. Met het advies: je kunt beter nu meteen beginnen, niet eerst ervaring opdoen, dat remt je maar."

Zwerfafval
Toen de Planwinkel in het eigen huis begon te groeien en ook de drie kinderen hun ruimte gingen opeisen, verhuisden Dijk en zijn vrouw Liesbeth eind jaren '80 naar de villa bij de Oostpoort. Het viel hem op dat het grasveldje voor zijn huis zeer populair was maar ook dat er af en toe zwerfafval bleef liggen. "Ik houd ervan dat de omgeving schoon is. Als dat niet zo is, kun je gaan klagen, maar je kunt ook gewoon zelf in actie komen. Als je het schoon houdt, blijft het eerder schoon. Als je graffiti maar vaak genoeg weghaalt, is de lol er ook snel af."

Grijpstokken
"Ik noem mezelf wel eens voor de grap een 'zap'per' (zwerfafvalpakker, red). Ik kende die term
eigenlijk niet, maar een aantal jaren geleden was er een zap-project van de gemeente. Ik heb toen nog van die grijpstokken gehaald, ook voor de kleinkinderen. Eenmaal per jaar was er een bijeenkomst in De Papaver met een toespraak door de wethouder. Er bestonden zelfs kaarten van alle zap-gebieden in Delft. Jammer dat dat er niet meer is."

Handwerk
Dijk zou toch best graag wat meer actie zien van de kant van de gemeente. "Het handwerk van vroeger werkte beter dan de stofzuigers die ze nu inzetten. Vroeger kwam er regelmatig een ambtenaar langs, tegenwoordig proberen ze alles vanachter de computer te regelen en komt er af en toe een agent langs op de fiets. Bij mooi weer is het hier druk. Dan hang ik altijd een extra vuilniszak
naast de groene bak. Dat helpt altijd. Daar zit ook een stukje eigenbelang in. Je bent verantwoordelijk voor je eigen domein", aldus de voorbeeldige Delftenaar.

Suggesties
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Voor alle eerdere Doorkijkers: kijk op bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar delftsebruggen@xs4all.nl

Ben je zwerfvuil ook zo zat? Kom in actie! Als je je aanmeldt als Supporter van Schoon kun je bij De Papaver gratis een grijper en een ring (zakhouder) ophalen. Dat maakt het gemakkelijker om afval op te ruimen. Adres: Korftlaan 6, 015-364 92 38 of contact@papaverdelft.nl

Mike Reuser

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>