De gevel van het Gemeenlandshuis verdient een nadere inspectie tijdens de Open Monumentendag
De gevel van het Gemeenlandshuis verdient een nadere inspectie tijdens de Open Monumentendag

Deelnemersveld Open Monumentendag bekend

cultuur

DELFT - Op zaterdag 14 en zondag 15 september kan men tijdens de 33e Open Monumentendag gratis rond kijken in de ruim veertig prachtige monumenten die Delft rijk is. Een unieke blik achter de gevel!

Nieuwe deelnemers dit jaar zijn:
- Boerderij Ackerdijkse Plassen; een Zuid-Hollandse zuivelboerderij uit 1660.
- Het Tabaksmuseum; Delft heeft een grote historie met tabak verkopers en sigarenmakers.
- Het Delfts Brouwhuis; waarin een deel van een van de oudste kelders uit Delft (ca.1325-1340) is te zien.
- Het Science Centre Delft met de collectie steen/ertsen en Delft School of Microbiology.

Uiteraard doen er ook een groot aantal oudgedienden mee zoals: Stadsherberg de Mol, het Kruithuis, het Gemeenlandshuis van Delfland en Gereedschapmuseum Mensert. Het Voormalig Hoofdkantoor Gist-Brocades / DSM doet mee met de expositie 150 jaar DSM Gist. De Open Monumentendag sluit ook aan bij het Delftse themajaar 'Stap in de Gouden Eeuw'. In heel veel monumenten proef je de sfeer en de verhalen van de Gouden Eeuw. De culturele activiteiten (zang, muziek, verhalen en rondleidingen) voor zowel volwassenen als kinderen zullen vaak een verbinding hebben met dit thema. Kinderen kunnen een speurtocht doen naar spannende, ondeugende en grappige feiten uit de Gouden Eeuw.
Ook zijn de prachtige 2D en 3D-straattekeningen te bewonderen van het Madonnari Festival, thema: 'Moeder en kind.' Het Stadhuis fungeert als informatiepunt waar programmaboekjes opgehaald kunnen worden en waar gratis rondleidingen vertrekken. Ook de middeleeuwse gevangenis Het Steen kan worden bezocht. Het complete programma staat begin augustus op www.openmonumentendagdelft.nl. Het programmaboekje is vanaf maandag 2 september af te halen bij de VVV Delft en het Stadskantoor. Opengestelde monumenten zijn herkenbaar aan een vlag/spandoek met het logo van Open Monumentendag.