Het was een drukte van belang bij Meet the Startups: een innovatieve en informatieve bijeenkomst
Het was een drukte van belang bij Meet the Startups: een innovatieve en informatieve bijeenkomst

Succesverhalen bij Meet the Startups!

Algemeen

DELFT - Afgelopen week was het een drukte van belang bij YES! Delft aan de Molengraaffsingel 12. Op de agenda stond 'Meet the Startups 2019'. Maar liefst 200 belangstellenden: financiers, ondernemers, gemeente Delft en andere start-ups verzamelden zich om met elkaar in gesprek te gaan en een waardevolle connectie te maken.

Door Ruud Stift

Verspreid door de hal stonden 20 start-ups in de aanslag om hun 'waar' te promoten: BI/OND, Momo Medical, SHM Next, Smart-Ship, Gyrafit, Braindrop BV, VideowindoW, Dutch Analytics, WarpVR, Qlayers, Somnox, Kitepower, Dental Robotics, Scoozy, Envision AI, Polytential, Manometric, Nurt.io, ARCEON B.V. en Denoize. Zes daarvan kregen tijd toebedeeld op het podium om uit te leggen wat ze produceren en waar ze nog naar op zoek zijn.

Slaaprobot
De Somnox Slaaprobot, een hulpmiddel om goed te kunnen slapen aan de hand van effectieve functies zoals ademhalingsregulering, rustgevende muziek en geborgenheid, is al een doorslaand succes te noemen. Dit unieke apparaat helpt u om beter, sneller en langer te slapen, zodat u fitter wakker wordt. Door middel van intelligente technologie worden lichaam en geest gekalmeerd en verbetert uw nachtrust.
Het apparaat wordt al wereldwijd verscheept en is te koop bij Auping, Medipoint en Bol.com. Het prijskaartje bedraagt 599 euro, maar als het werkt is dat natuurlijk relatief goedkoop.
Twee start-ups, Qlayers en WarpVR, werden 'live' gekoppeld aan geïnteresseerde partners. Qlayers, dat verf met een afstotende coating fabriceert (door voorbeelden uit de natuur te reproduceren: o.a. haaien-en pinguinhuid) en ook zorgt voor een veel effectiever gebruik van verf door middel van een spraytechniek met robotarm, werd omarmd door grote speler Akzo Nobel.
WarpVR, die internationale bedrijven helpt om interactieve virtuele trainingen te organiseren om de veiligheid binnen het bedrijf te verhogen. Met 360 graden virtual reality beelden worden werknemers getraind in situaties die waarheidsgetrouw nagebootst worden. Effectief en laag in kosten. Hier was Tata Steel de instappende partij. Voor beide start-ups knalden de champagnekurken. Momo Medical heeft een apparaat ontwikkeld, BedSense, wat helpt tegen doorligzweren. De verplegers zien aan de hand van een oplichtende kleurschakering of en wanneer ze een patiënt moeten repositioneren.

Biopsie
BI/OND vroeg om investeerders om haar product, een orgaan avatar, te helpen perfectioneren. Met deze computerchip opgebouwd uit siliconen en polymeren kunnen biologen voor een langere termijn biologisch relevante tests uitvoeren op complex 3D-weefsel buiten het lichaam, bijvoorbeeld een biopsie bij een patiënt met kanker. Daar kan normaal maar drie uur buiten het lichaam mee getest worden, met BI/OND kan dat een hele week en dat levert dus veel meer onderzoeksresultaat. Dutch Analytics blinkt uit in preventief signaleren van 'moe', aangetast metaal, zoals spoorrails, die dan op tijd veel goedkoper kunnen worden hersteld. VideowindoW maakt ramen met een geïntegreerd transparant videoscherm. Door beelden te projecteren kan schittering en verblinding door de zon worden tegengegaan, dit product is operatief op vliegveld Rotterdam.