Logo delftopzondag.nl
Martin Reitsma is de chroniqeur van de Nederlandse popmuziek.
Martin Reitsma is de chroniqeur van de Nederlandse popmuziek. (Foto: )

Veel Delftse muzikanten in documentaire Martin Reitsma

DELFT - Meestal is Martin Reitsma zelf de journalist die de grote namen uit de popmuziek en cultuur onder de aandacht brengt via zijn artikelen in kranten, radioprogramma's en evenementen maar dit keer staat hij zelf in de 'spotlights' via de documentaire 'Wie denk je wel niet dat je band?'  Cineast John Meijer uit Den Haag maakte een boeiend gefilmd verslag over de omzwervingen van Reitsma binnen het vaderlandse  culturele en muzikale landschap. Marie-Louise Beekman deed de interviews met deze popjournalist uit Delfgauw. 

Martin is een echte  promotor van de Nederlandse popmuziek. Nico Heemelaar van het Algemeen Dagblad noemde hem eerder de chroniqeur van de Haagse popmuziek. Na een lange carrière binnen diverse financiële en juridische managementfuncties bij onder meer KPN volgde Reitsma bij Instituut IMMER & de SENA een masterclass muzikaal ondernemerschap en leerde zo alle ins en outs uit de muziekindustrie. Zijn HBO opleiding Sales & Marketing was een goed vervolg om evenementen en geschreven artikelen prominent in de media te kunnen zetten. Cineast John Meijer vertelt over de totstandkoming van deze muziekdocumentaire  met als  titel 'Wie denk jij wel niet dat je BAND'? "Tijdens de radiouitzendingen van Martin Reitsma over de Nederbeat maakte ik al filmopnames. Er kwamen grote namen langs in zijn dichtbeluisterde programma én op zijn evenementen zoals Boulevard of Golden Music, Coverclub de Uithof én voor het goede doel.

In mijn documentaire vraagt interviewster Marie Louise Beekman naar zijn muzikale passie. Er komen beelden langs van  interviews door Martin met onder meer leden van de Delftse Tee Set, After Tea en het optreden van de Delftse zangeres Hilde Marchal tijdens het Hans Vermeulen Tribute, verder onder anderen:  Jan Akkerman, Robbie van Leeuwen, Rudy Bennett, George Baker, Getty Kaspers. Klaasje v.d. Wal en  Duncan Laurence. Vele groten uit de vaderlandse muziekscène stonden al voor zijn microfoon. Ook bekende cabaretiers zoals Paul van Vliet, Herman van Veen en Kees van Kooten komen langs. Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker deden interviews met hem over de cultuur in ons land.  Het interview met Martin deden we bij Bennies Fifties in Scheveningen. Een passende ambiance met prachtige jukeboxen, neonverlichting en veel muziekattributen. Reitsma zet zijn uitgebreide netwerk binnen de muziek ook in bij het organiseren van evenementen voor het goede doel."

John Meijer en Marie-Louise Beekman schenken in deze serie documentaires ook aandacht aan de man met het imposante privé filmarchief  Fenno Werkman,  bekend van onder meer 'De Nacht van de Popmuziek.'  Aan de Delftse zangeres Hilde Marchal en aan Cary van Rheenen over zijn muziek en kandidaatstelling als Haagse Nachtburgemeester 2020. Ook de Scheveningse singer-song writer Arie Spaans,  topgitarist Toine Scholten en muzikant en programmeur van de Zwarte Ruiter Remco Prins komen langs op locaties  zoals, Seinpost Scheveningen, Grote Markt Den Haag en Rebelz in de Haagse Binckhorst.

De documentaires  worden onder meer binnenkort uitgezonden bij Haagse omroepen, bij omroep Midvliet in Leidschendam, Voorburg en zijn voorts  binnenkort te zien op You Tube.

Meer berichten