Nico Heijker in hardloop-outfit, in voorbereiding op de Marathon van New York. (Tekst en foto: ML)
Nico Heijker in hardloop-outfit, in voorbereiding op de Marathon van New York. (Tekst en foto: ML)

Topprestatie in New York City Marathon na herstel prostaatkanker

Algemeen

DELFT - Een afstand van 42 kilometer en 195 meter, hardlopend af te leggen. Voor die sportieve uitdaging staat Nico Heijker uit Delft. Hij gaat de marathon van New York lopen!

De komende Golden Tenloop van 10 kilometer in Delft is voor Nico maar een trainingsrondje. Want hij heeft al tweemaal eerder aan een marathon deelgenomen. In 2008 aan de marathon in Eindhoven, terwijl twee jaartjes later Rotterdam aan de beurt was. "Ik ben een echte lange-afstand-loper en nu ga ik op 3 november de uitdaging in New York aan", zegt hij. Maar wie had kunnen denken dat Nico nog één keer aan zo´n grote krachtproef deel zou kunnen nemen? Op 2 januari 2018 lag hij namelijk op de operatietafel van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (gevestigd in het Reinier de Graaf Gasthuis), bij welke gelegenheid hij door middel van robotarmen werd geopereerd. Nico Heijker leed namelijk aan prostaatkanker. Nog herstellend van de operatie, die gelukkig helemaal zonder complicaties was verlopen, heeft hij in het ziekenhuis zijn gedachten eens laten gaan over de hardloopsport. "Ik wil nog één keer een marathon lopen om centjes op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker", waren toen zijn gedachten. Jaarlijks krijgen zo'n 10.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker en elke drie uur sterft iemand aan de gevolgen van deze ziekte. Prostaatkanker is dan ook de meest voorkomende kankervorm onder mannen.

`Trainingsrondje´
En het gaat er dan ook echt weer van komen. Gelukkig is Nico Heijker weer helemaal hersteld. Sterker nog, hij loopt iedere zondag al weer een halve marathon. En op 30 mei staat dat `trainingsrondje´ in Delft ook nog op het programma. "Dat is trouwens wel een belangrijk moment", gaat hij verder. "De Golden Tenloop gebruik ik namelijk voor de aftrap van de campagne om geld in te zamelen voor onderzoek naar prostaatkanker. Bestemd voor het Reinier Haga Prostaatkankercentrum." Een marathon lopen, of te wel ruim 42 kilometer intensief hardlopen, dat is best een aanslag op je lichaam. Nico is helemaal hersteld en zijn gezondheid laat zo´n grote lichamelijke inspanning toe. "Ik voel me vooral erg bevoorrecht dat ik weer alles kan en ga doen", zegt hij met nadruk.

Nico vs. prostaatkanker
In het dagelijks leven is Nico Heijker marktkoopman. Hij staat iedere donderdag op de Markt in de binnenstad en iedere dinsdag in de Hoven. Zijn onderneming heet Dierendingen Heijker. En ook bij zijn kraam met dierenbenodigdheden probeert hij alvast geld in te zamelen voor zijn goede doel. "Mijn campagne begint tijdens de Golden Tenloop, maar op de gewone marktdagen kunnen bezoekers het goede doel ook al steunen. Dat kan overigens ook digitaal via mijn website www.nicovsprostaatkanker.nl. "En dan op en top voorbereid met de organisatie Rijnmond Marathon Reizen uit Rotterdam, die geheel verzorgde reis naar New York. "Voor mij is het de eerste keer in The Big Apple", zegt Nico. "Ik verheug me er op en gelukkig gaat mijn steun en toeverlaat Gerda mee voor de begeleiding en supporting." Een bijstaan waar Nico ook in zijn ziekenhuisperiode zo ongelofelijk veel baat bij heeft gehad. Delftenaren die Nico Heijker willen ondersteunen tijdens zijn inzamelactie. kunnen dat doen via de website www.nicovsprostaatkanker.nl.

New York City Marathon
De New York Marathon vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van november in New York City. Er doen ongeveer 50.000 lopers aan mee, met ruim 2 miljoen toeschouwers.