<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Pascal de Roo, makelaar bij ZO makelaars, zag eind 2018 een kleine plus in het woningaanbod.
Pascal de Roo, makelaar bij ZO makelaars, zag eind 2018 een kleine plus in het woningaanbod.

ZO makelaars volgt de woonmarkt op de voeten - De prijzen stegen met 8,1%

Op basis van de verkoopsnelheid, het snel dalende aanbod, prijsstijgingen en de krappere verhouding tussen het aantal verkopen en het aantal aangeboden woningen kunnen we stellen dat in Haaglanden sprake is van een verkopersmarkt.

Het aanbod aan beschikbare koopwoningen is gedaald. De vraag naar koopwoningen nam het afgelopen jaar behoorlijk toe, waardoor nieuw aanbod binnen de koopsector essentieel is om de totale vraag aan te kunnen, vertelt Pascal de Roo, makelaar bij ZO makelaars.

Minder te koop
Eind 2018 was er nog een kleine plus in het woningaanbod zichtbaar, maar de afgelopen maanden is een daling van het aantal te koop staande woningen zichtbaar. Hier zien we ook tekenen van een markt die meer in balans komt. Als er meer woningen nieuw in de verkoop gaan, is dat een belangrijke graadmeter voor de toekomstige transacties. Hoe meer huizen te koop, hoe meer kans een koper heeft. De keuze voor de consument neemt iets toe. De NVM geeft een krapte-indicator weer die uitkomt op 3,9. Dat houdt in dat de woningzoekende kan kiezen uit 3,9 woningen: iets meer dan eind 2018 toen de krapte-indicator op 3,6 stond. "Er is daarmee nog steeds sprake van een krappe markt, met weinig aanbod waarin de verkopers grotendeels de spelregels bepalen."

Verkopersmarkt
Door de historisch lage rente groeide de vraag naar koopwoningen. Met een lage rente kunnen potentiële kopers vaak meer lenen en daardoor eerder een huis kopen. De looptijd van verkochte woningen daalde in 2018 gestaag en veel van de woningen zijn verkocht boven de vraagprijs. Het aanbod van koopwoningen daalde daardoor, terwijl de verkoopprijzen verder door konden stijgen.
Alle bovenstaande ontwikkelingen wijzen op een verkopersmarkt. De verkopers kunnen met de prijzen omhoog om zo in te spelen op de toenemende vraag naar koopwoningen.

Nieuwbouw te duur
"Door een stapeling van factoren worden nieuwbouwwoningen voor veel mensen te duur". Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in diezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Nederland 369.000 euro, met uitzondering van de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland en Utrecht, waar deze prijzen boven vier ton liggen. "Ook zien we dat het gemiddeld steeds langer duurt, tot 9 maanden zelfs, om 70% voorverkoop te realiseren. Dit is de kritische grens waarna er vaak pas begonnen wordt met het bouwen."
Zet dit nu door?
Afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling van het aantal transacties is voorbij. Dat duidt erop dat de markt meer in balans komt, ondanks de krapte die er nog steeds is op de woningmarkt. De markt vraagt wel nog steeds om extra aanbod in de vorm van betaalbare nieuwbouw en daarnaast om minder complexiteit op het gebied van regelgeving.

Duurste woning kopen?
Hebberigheid en snelheid... Kijk samen met ZO aankoopmakelaars naar de te koop staande woningen, ook die woningen die al wat langer op de markt staan. De eerste willen zijn bij nieuw aanbod, is kostbaar. Met enige creativiteit is er op de bestaande markt misschien echt wel de woning van je dromen. Is een huis (ver)kopen voor u misschien ook een slimme optie? Of wilt u graag een gratis waardebepaling van uw woning? U kunt altijd bellen naar Manon Balkenende via (015) 212 99 88 of stuur een mail naar makelaars@zo.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>