Een bewoner, een ouder en initiatiefnemer Monique Kromhout eendrachtig en vergenoegd met het Delftse Zonnetje.
Een bewoner, een ouder en initiatiefnemer Monique Kromhout eendrachtig en vergenoegd met het Delftse Zonnetje.

TOV Wonen loopt op rolletjes, en vormt een levendige omgeving

Algemeen

DELFT - Het was onlangs Open Huis bij TOV Wonen. Het pand in de Coendersbuurt wordt bewoond door mensen met een verstandelijke beperking.

De Coendersbuurt is een kleinschalige nieuwbouwwijk nabij de binnenstad. In het pand zijn tien appartementen voor zelfstandige bewoning gemaakt, van 32 en 40 vierkante meter. Maar de bewoners hebben ook een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en buitenruimte. TOV Wonen is een initiatief van Monique Kromhout, die zelf een dochter met een beperking heeft. De ouders van één van de bewoners hebben haar tijdens het Open Huis een 'zonnetje' uitgereikt.

Delftse Zonnetje
Het idee voor oprichten van een woongroep ontstond in 2002, waarna in 2008 door Monique Kromhout de stichting werd opgericht. Toen de ontwikkeling van de Spoorzone steeds vaster vormen begon te krijgen, heeft de stichting in 2011 ingeschreven voor een pand in de Spoorzone. Gesprekken volgden vervolgens vanaf 2014 met de toenmalige wethouder en projectleider. Ook Woonbron werd er toen bij betrokken. Volgens de organisatie van het Delftse Zonnetje "staat TOV nu als een huis en verdient Monique dit zonnetje dubbel en dwars." Het Delftse Zonnetje van netwerk Samenwijs is bedoeld voor mensen en organisaties die zich op een positieve manier onderscheiden in hun betrokkenheid bij mensen met een handicap en het bevorderen van een inclusieve samenleving. In de jaren na 2005, toen het 'zonnetje' voor het eerst werd uitgereikt, zijn scholen, diverse projecten en verenigingen maar ook personen beloond om hun voorbeeldgedrag.
De appartementen
In de woongroep heeft iedere bewoner een eigen appartement, een kleine keukenfaciliteit en een eigen badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken en huiskamer, waar alle bewoners samen, èn met eventuele gasten, gebruik van kunnen maken. Ook is er een gemeenschappelijke buitenruimte, een wasruimte en een berging. De bewoners zijn redelijk zelfstandig en hebben veel bezigheden elders. Er is vooral veel begeleiding als de bewoners aanwezig zijn. Coachende begeleiders met speciale aandacht voor het sociale proces. Maar er is 24 uur toezicht. De begeleiding wordt inhoudelijk aangestuurd door een deskundige, die samen met de ouders voor elke bewoner een Persoonlijk Toekomst Plan opstelt. En op afstand het welbevinden van de bewoners en de onderlinge verhoudingen bewaakt. De ouders blijven actief betrokken bij de ontwikkeling van hun kind, en bij het opzetten en in stand houden van de woongroep. Zij blijven ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van werk en andere activiteiten.

Visie TOV Wonen
De achtergrondgedachte van stichting TOV is inclusie (letterlijk: insluiting, red). Dat wil zeggen om de bewoners zo veel mogelijk als volwaardig burger te laten deelnemen aan het gewone dagelijkse leven: wonen en werken midden in de samenleving. Mèt de support die ze daarbij nodig hebben. Belangrijk is dat de bewoners zelf kunnen bepalen hoe ze hun eigen leven willen inrichten. De begeleiding heeft daarbij, samen met de ouders, een ondersteunende rol. Om de regie over hun leven zo veel mogelijk in eigen handen te houden, wordt de begeleiding voor iedere bewoner gefinancierd vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Woningcorporatie Woonbron beheert het pand en verhuurt het aan de stichting. De bewoners betalen ieder de huur vanuit eigen inkomen of uitkering.