Martin Stoelinga en Jan Peter de Wit. Nu nog 'Onafhankelijk', maar binnenkort boegbeelden van een nieuw te vormen Stadspartij?
Martin Stoelinga en Jan Peter de Wit. Nu nog 'Onafhankelijk', maar binnenkort boegbeelden van een nieuw te vormen Stadspartij?

Krijgen we binnenkort één grote Stadspartij?

Algemeen

DELFT - De lokale politieke partijen Onafhankelijk Delft, aangevoerd door Martin Stoelinga, en Stadsbelangen Delft, met Bram Stoop als fractievoorzitter, zoeken voorzichtig toenadering. Dit jaar moeten de contouren van een nieuw te vormen grote Stadspartij al opdoemen.

Door Ruud Stift

Of Martin Stoelinga zelf de kar gaat trekken blijft nog een vraag. De met zijn gezondheid kampende, ondernemende politicus is in ieder geval blij met de vorderingen.
"De verkenners aan beide kanten zijn goed bezig. De vooruitzichten zijn veelbelovend. Kijk, als je samen gaat zullen een paar commissieleden het veld moeten ruimen. Sommige mensen zullen hun trots moeten inslikken. Ook moet er worden gekeken naar een 'naam' om de boel op gedegen wijze aan te sturen en te leiden. Ik heb wel een paar personen in gedachten die die rol heel goed zouden kunnen vervullen. En dan is er ook nog de kwestie van een nieuwe naam voor de partij, maar ook daar komen we wel uit.

Moties
Je ziet nu al dat we op heel wat gebieden raakvlakken hebben. Geregeld werken we samen als er moties of amendementen ingediend moeten worden. Beide partijen leveren in totaal 7 raadsleden en 5 commissieleden. Wij zijn de oren, en ogen van de stad. Hoe mooi zou het zijn als we over drie jaar als grootste partij eindigen? Ik kan nu al bijna niet wachten op de uitslag van 16 maart 2022. Zo'n partij als STIP is voor de eerlijkheid in de stad geen goede zaak. Jolanda Gaal en ik weten meer over Delft dan de gehele gemeenteraad bij elkaar. We zijn bijna sociaal-werkers, zo verbonden zijn we me onze achterban."

De verkenner namens Onafhankelijk Delft, Theodor van der Lans:
"Ik ben ooit, samen met Aad Meuleman bij Stadsbelangen begonnen. Na mijn uittreden bleef ik de lokale politiek wel volgen. We zijn druk doende. Het plaatje ziet er goed uit. Alleen, met de huidige bezetting gaat het hem niet worden. De poppetjes zullen er anders uit gaan zien, er moet nieuw bloed geworven worden. Maar, de voortekenen liegen niet, er gaat een nieuwe Stadspartij geboren worden. Een partij waar de andere, gevestigde partijen gedegen rekening mee zullen moeten houden. Een partij die het politieke landschap zal doen veranderen. Met onze 20 jaar ervaring zullen we het over een professionelere boeg gaan gooien. Delft verdient een partij die de belangen van eenieder goed voor het voetlicht brengt. Dit jaar al zullen de beide partijen veel vaker vruchtbaar samen werken.

Achterban
Of we niet te vroeg juichen? Ach, soms werpen grote gebeurtenissen hun schaduw ver vooruit. Onafhankelijk Delft is een partij die een grote groep kiezers bedient die niet wordt gehoord. En het fabeltje dat het een ant-islam partij zou zijn, is inmiddels ook genoegzaam gepareerd. We zijn geen 'one-issue' partij. Echter, we zullen te vuur en te zwaard op komen voor de belangen van iedere Delftenaar, dat staat buiten kijf. Raadslid Jan Peter de Wit overweegt een extra ritje aan te blijven."