Cor Hoebeke, werd onlangs eerste bij het NL Kampioenschap '10 kilometer op de weg'
Cor Hoebeke, werd onlangs eerste bij het NL Kampioenschap '10 kilometer op de weg' Foto: Willem de Bie

'Buiten heel veel voetballen en naar school'

Algemeen

DELFT - Cor Hoebeke is net als veel andere jongetjes idolaat van voetbal. Het is dat er ook nog naar school gegaan moet worden, anders zou Cor de hele dag samen met vriendjes uit de buurt zijn gaan voetballen. Er zijn altijd wel grasveldjes of pleintjes waarop ze het voor hun leukste spelletje van de wereld kunnen spelen. Zijn loopwerk is erg sterk; wellicht de aanleiding in zijn verdere leven om hardlopen als hoofdsport te kiezen.

Tekst & foto: Willem de Bie

Cor wordt lid van CSVD en doet het daar goed, met name op het middenveld. Het duurt dan ook niet lang of Cor speelt in het tweede en later het eerste elftal van deze Delftse club. "Mijn loopvermogen en snelheid kwamen op het middenveld goed van pas; leuke tijd heb ik daar gehad! Toen we gingen verhuizen naar Pijnacker ben ik gaan voetballen bij DSVP. Het gebeurde nog wel eens dat er mensen van een vereniging aan de deur kwamen die dan vroegen of je bij hun club wilde komen spelen. Dan boden ze soms wat geld en bijvoorbeeld gratis schoenen en kleding. Ik ben daar overigens nooit op ingegaan. DSVP speelde toen in de vierde klasse, we noemden dat vaak boerenkool-voetbal omdat je tegen allerlei onbekende clubs uit de regio speelde."

Achillespees
In zijn vroege dertiger jaren komen er in het gezin Hoebeke kinderen en wordt het voetbal even geparkeerd. "Ik ben toen op de racefiets geklommen, Maar dat is toch niet echt mijn ding. Ik kan er mijn energie niet voldoende in kwijt." Als zijn kinderen wat ouder zijn, worden ze lid van atletiekclub AV'40, dat wordt de omslag voor Cor: "Elke maand was er een trimloop bij AV 40 en ik dacht ik doe een keertje mee. Vanuit het niets op oude gympen uit mijn diensttijd en dan tien kilometer hardlopen, dat was geen goed idee. Die gympen hadden een demping van nul en het leverde me wekenlang een dikke achillespees op. Ik heb uiteraard andere schoenen gekocht en ben in 1992 lid geworden van AV'40. Mijn trainer was toen Frans Prins, hij heeft mij veel geleerd over looptechniek en snelheidstraining, waardoor mijn wedstrijden ook steeds beter werden. Mede door hem ben ik verslaafd geraakt aan het hardlopen."

Endorfine
Wat maakt hardlopen zo'n mooie sport voor veel mensen? "Met hardlopen kom je op een zeker moment in een cadans, een soort flow, dat is lekker toeven. Er komt dan endorfine in je lichaam vrij en dat zorgt voor een prettige en tevens verslavende toestand. En met lopen raak je je energie kwijt; als ik niet loop word ik chagrijniger. Ik ben ook iemand van het buiten sporten, weer of geen weer: ik ga altijd hardlopen; de afgelopen zomer met die hitte viel dat bepaald niet mee. Ik heb in die periode getraind voor de najaarsmarathon van Amsterdam en kwam uit op een tijd van 3 uur, 2 minuten en 5 seconden."

Trainer
In 1997 is Cor lid geworden van de Koplopers: "Ik had net mijn diploma 'Trainer Loopgroepen' gehaald en zou drie maanden een groep gaan trainen, maar dat is uiteindelijk 17 jaar en één maand geworden. De Koplopers is gewoon een hele fijne club waar zowel het sportieve element als de gezelligheid op een hoog peil staan. Groepen voorbereiden op weg naar een hele marathon, dat is een klus die me leuk lijkt om te gaan doen."

Goud
Cor Hoebeke is iemand die volledig gaat voor de dingen die hij doet. Leeftijd maakt voor hem niet uit, je komt gewoon in een andere klasse te zitten en ook daar kan je nummer één worden: "Vanaf je 35e jaar kom je bij het hardlopen in de masterklasse, zeg maar de veteranen. Per vijf jaar is er een andere categorie. In mijn klasse, van 65 tot 70 jaar, ben ik onlangs bij het Nederlands kampioenschap '3000 meter indoor' tweede van Nederland geworden. En daarna, in Schoorl, eerste bij het Nederlands kampioenschap '10 km op de weg'." Cor doet het dus meer dan aardig met hardlopen, maar leeftijd heeft ook zo zijn beperkingen: "Ik loop nu al zo'n 29 jaar hard en heb tot mijn zestigste nul blessures gehad; de laatste jaren is dat wat veranderd, helaas."

Furore
Dit jaar hoopt hij furore te maken bij de NL Kampioenschappen cross, de halve marathon, de 5.000 en 10.000 meter op de baan en de hele marathon in Amsterdam. "En natuurlijk de Golden Ten Loop op Hemelvaartsdag, dat is altijd weer een gezellig en sportief evenement!" Cor gaat altijd voor goud en traint daarvoor nog hard: zo'n vijf keer per week. "Zo lang het fysiek goed gaat en ik goede tijden neerzet, en mee kan doen voor podiumplekken, blijf ik hardlopen." Kijk ook op www.dekoplopers.nl.