Sam (r) heeft een prima werkplekje gevonden bij Roy Snuverink. (Foto: EvE)
Sam (r) heeft een prima werkplekje gevonden bij Roy Snuverink. (Foto: EvE)

"Maak het vooral leuk voor die scholieren"

Algemeen

DELFT - Delft On Stage is niets zonder enthousiaste beroepsbeoefenaars die komen vertellen over hun werk. Op hun beurt ontdekken deelnemers vaak dat het bezoek van enthousiaste scholieren niet alleen leuk is, maar ook nuttig.

Roy Snuverink van Bon-ICT, een bedrijf voor systeem- en netwerkbeheer voor het MKB, doet dit jaar voor de vierde keer mee met Delft On Stage. "Toen ik indertijd door Judith werd gevraagd mee te doen wist ik niet wat ik kon verwachten. Maar na die eerste keer dacht ik meteen: dit is leuk. Hier krijg ik energie van." Sindsdien raadt hij collega-ondernemers van harte aan om deel te nemen. "Het is leuk, maar je moet het ook leuk maken", vindt Snuverink. "Zorg dat je op het Beroepenfeest iets leuks bij je hebt om de aandacht te trekken. Ik nam de eerste keer een oude kassa mee om te laten zien: dit is ook een computer, maar dan anders." Die raad geldt ook voor de Doe Dag. "Laat ze iets dóen", benadrukt Snuverink. Iets leuks waarmee je toch een beeld geeft van wat je beroep inhoudt. Zo liet ik scholieren een speciaal geprepareerde computer repareren en upgraden, zodat ze daarna een spelletje konden doen." Wie er tijd, creativiteit en enthousiasme in steekt wordt beloond: enthousiaste scholieren en misschien wel meer. Zo hield ik er een stagiair en weekendhulp aan over."

Stage en klusjes
Die stagiair en weekendhulp is Sam Verbeek. Twee jaar geleden deed hij vanuit het CLD voor het eerst mee aan On Stage. "Ik wist al dat ik iets met ICT wilde en had op de site al gekeken welke bedrijven er waren. Samen met een klasgenoot ben ik vrijwel direct naar de tafel van Roy gerend." Er kwam een match en Sam en zijn klasgenoot genoten van de Doe Dag. Zoveel zelfs dat ze het jaar erop al vóór het eigenlijke Beroepenfeest Roy belden voor een match. "We zijn toen de hele middag gebleven." Vervolgens liep Sam in zijn vierde jaar ook stage en vroeg Roy hem af en toe voor een klusje. "Dat leverde een beetje zakgeld, maar vooral ook ervaring op." Voor Sam was de gang van zaken de bevestiging dat hij door wilde in dit vak. " Mijn klasgenoot besloot uiteindelijk toch meer de kant van softwareontwikkeling op te gaan." Ook dat is een belangrijk resultaat. Het gaat er tenslotte om dat scholieren een goede keus kunnen maken. Sam doet dit jaar examen en daarna gaat hij MBO systeembeheer doen. "En mijn eerste stage is al geregeld. Die loop ik natuurlijk hier!"

Beroepenfeest
Er zijn weinig dingen waarover mensen zo graag praten als over hun beroep. (Nou ja, over het weer misschien). Hoeveel mooier is het dan om te praten met mensen die dat vak misschien óók willen gaan doen? Dat kan bij Delft On Stage!
Het Beroepenfeest van Delft On Stage is op 12 maart van 12.00 uur-17.00 uur in Sporthal de Buitenhof. Twee weken later, op 26 maart, is de Doe Dag bij deelnemende ondernemers op locatie. Enthousiaste beroepsbeoefenaars zijn altijd welkom! Komt u uw vakliefde delen?
Aanmelden kan via coördinator Judith van Beek. Tel. 06-22856292 of mail judith@delftonstage.nl.
Meer info: www.delftonstage.nl.