Een zonnetje of barre omstandigheden tijdens de 44e editie van de Van Oord WinterWedstrijden?
Een zonnetje of barre omstandigheden tijdens de 44e editie van de Van Oord WinterWedstrijden?

Opening roeiseizoen met Van Oord WinterWedstrijden

DELFT - In het weekend van 16 en 17 februari wordt het nationale roeiseizoen geopend met de 44e Van Oord WinterWedstrijden. Elk jaar komen er weer zo'n 1500 wedstrijdroeiers met 2000 coaches en toeschouwers naar Delft. Onder barre omstandigheden proberen de deelnemers zo snel mogelijk de 5 kilometer tussen Overschie en Delft af te leggen.

Door Martin Groen

Het evenement wordt georganiseerd door de Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes en is het eerste meetmoment met de concurrentie. Voor de toproeiers vaste prik en voor meer dan 500 deelnemende eerstejaars roeiers het begin van hun actieve roeicarrière. Met vele enthousiaste toeschouwers en fanatieke coaches belooft het weer een groots evenement te worden.

Geschiedenis
Jasper Boogers is een van de organisatoren en kijkt erg uit naar het evenement. Jasper: "Bij de organisatie van dit evenement komt altijd best veel kijken. Ook al ligt er een draaiboek van het jaar ervoor, toch moeten we dat actualiseren en aanpassen. Met een stuk of tien vrijwilligers beginnen we daar in september al aan." In 1976 zijn de WinterWedstrijden ontstaan uit de behoefte van de Koninklijke Nederlandse Roeibond aan een selectietest na de winterstop. Omdat de Schie tussen Overschie en Delft toen al een uitstekende locatie was, mocht Proteus-Eretes de organisatie van deze test op zich nemen. Menig toeschouwer zal de verrichtingen van de eerstejaars ploegen nauwlettend volgen, aangezien hier het aankomend talent zich presenteert.
Boogers: "Het is altijd afwachten wat het evenement gaat brengen. We weten pas een week van te voren hoeveel deelnemers mee doen. Soms moet je dan nog extra faciliteiten regelen en spullen huren. Ook het weer is altijd een onzekere factor. Vorig jaar ging het tijdens de nacht van zaterdag op zondag stevig vriezen. Als de Schie dicht vriest, dan gaan de wedstrijden natuurlijk niet door. Een groepje vrijwilligers heeft toen de hele nacht met motorbootjes heen en weer gevaren om het water in beweging te houden. Daardoor vroor de Schie niet dicht en konden de wedstrijden op zondag gewoon doorgaan. Daaraan zie je dat velen zich vol enthousiasme voor dit evenement inzetten."

Winters
De WinterWedstrijden staan over het algemeen bekend om zijn 'witte', koude weersomstandigheden. Hoe het weer dit jaar zal zijn, is een week van tevoren nog niet duidelijk. Jasper Boogers: "Qua sfeer zal het warm genoeg worden met naar verwachting veel deelnemers, begeleiding en toeschouwers. Dat wordt een vol verenigingsgebouw." En uiteraard warme chocomel met naar horen zeggen een druppeltje rum erin en andere versnaperingen aan de bar. En natuurlijk honderden roeiboten op een hoop. Jasper: "Coaches, ouders en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd vanaf de goed fietsbare oever en natuurlijk de welbekende Kandelaarbrug de roeiers aan te moedigen. Delft zal merken dat het roeiseizoen is begonnen."
Zie: www.winterwedstrijden.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1