Priya Sardjoe Missier met haar Sensei Gonzalo Villarrubia aan het trainen voor het EK in Denemarken.
Priya Sardjoe Missier met haar Sensei Gonzalo Villarrubia aan het trainen voor het EK in Denemarken.

Priya toptalent bij Karate & Kobudo Delft

DELFT - De 17-jarige Priya Sardjoe Missier is door NOC*NSF erkend als internationaal karate talent. Ze behoort tot de best presterende personen in de Nederlandse selectie. In het weekend dat deze krant uitkomt vertegenwoordigt zij Nederland tijdens het Europees Kampioenschap junioren in Denemarken.

Door Martin Groen

Priya komt uit Den Haag en traint al jaren in Delft bij Karate & Kobudo. Dit is een ambitieuze club gevestigd in het hart van het historische centrum van Delft. Ze komt speciaal voor de bezielende leiding van sensei, leraar, Gonzalo Villarrubia naar de Prinsenstad.
Priya: "Bij toeval ben ik bij hem terecht gekomen. Ik volgde het advies van een kennis op. Ik kan nu bevestigen dat ze gelijk had. Hij is een fantastische leraar. Hij komt oorspronkelijk uit Spanje en is de meest gedreven sporter die ik ken. Hij beoefent zelf meerdere sporten en is voor mij een voorbeeld op heel veel vlakken."

Kata
De sensei leert haar eigenlijk veel meer dan alleen karate. Priya is bij hem opnieuw begonnen met karate en leert haar de praktische toepassingen (Bunkai). Bunkai is een trainings- en analysetechniek uit de Japanse vechtsporten.
Priya: "Alle kata's die ik beoefen heb ik van hem geleerd. Hij is zeer gedreven en een perfectionist. Hij leert me ook bewust om te gaan met mijn studie en mijn tijd." Een kata is een individuele stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen, uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen.

Ballet
Oorspronkelijk is Priya Sardjoe Missier begonnen met ballet. Toen zij op school werd gepest, vonden haar ouders dat ze zich moest leren verdedigen. Haar vader deed vroeger zelf ook aan karate. Hij dacht dat die sport ook goed bij zijn dochter zou passen. Priya: "Ik ben op mijn achtste begonnen en ik mocht er pas vanaf als ik het kon, zei mijn vader. Ik ben van nature vrij lenig en ik pak sporten in het algemeen snel op. Volgens mij zit het wel in mijn genen. Ook nu merk ik dat ik vrij gemakkelijk nieuwe technieken en bewegingen aanleer. Verder natuurlijk veel en fanatiek trainen."

De top
Priya traint 3 keer per week karate en vult dat aan met fitness om haar fysieke conditie en atletisch vermogen te vergroten. Alle trainingen zijn volledig gericht op karate. Om zich goed voor te bereiden op het EK traint ze 20 uur in de week. Daardoor is er naast school en sport eigenlijk geen tijd meer voor iets anders. Priya: "Om bij de top te behoren moet je heel gedisciplineerd zijn. Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat het vrij saai is geen tijd te hebben om met vrienden leuke dingen te doen, maar eerlijk gezegd mis ik het niet. Binnen de karateselectie is het ook leuk om samen te trainen en met elkaar te kletsen."

EK
Sensei Gonzalo Villarrubia: "Het is een plezier om met Priya te werken. Ze is respectvol, luistert aandachtig naar mijn instructies en, wat ook relevant is, ze voert echt uit wat ze leert. Ze houdt van trainen, is zeer toegewijd en leeft gepassioneerd voor haar sport." Alle trainingen moeten tijdens het Europees Kampioenschap in het Deense Aalborg hun vruchten afwerpen. Priya: "Een echte droom heb ik niet. Maar bij de top horen wil iedere sporter. Ik vind het natuurlijk al een hele grote eer om deel te mogen nemen aan het EK."

Meer berichten
 
CustomHtml_1