Vlnr: Niels Schouten, Leon van Bohemen, Anne Schouten en Kees Hoek op het ijs van de Weissensee.
Vlnr: Niels Schouten, Leon van Bohemen, Anne Schouten en Kees Hoek op het ijs van de Weissensee. (Foto: Marjoka van Bohemen)

'Ouders denken soms dat hun kind de nieuwe Sven Kramer is...'

DELFT - Het zit schaatsers, als het gaat om natuurijs, niet echt mee. Water, soms in de vorm van sneeuw, is er de laatste weken genoeg, maar voor schaatsen op natuurijs moet je elders zijn. Of de ijzers onderbinden op een kunstijsbaan. Van schaatsen weten ze alles bij DKIJV, de Delftse Kunstijsbaan Vereniging. Een gesprek met Leon van Bohemen, net terug van het ijs op de Oostenrijkse Weissensee.

Tekst & foto: Willem de Bie

"Het was mooi weer op de Weissensee, weinig wind en zo nu en dan een zonnetje. Het ijs was in de loop van de dagen wel minder geworden, met veel gevaarlijke scheuren er in. We hebben de toertocht alle vier uitgereden, op dinsdag, 200 km in totaal. Ik heb er 10 uur uur en een kwartier over gedaan; ooit nog wel eens 2 uur sneller, maar door de vele scheuren kom je niet lekker in je slag. Het scheelt je aan de finish zo'n 20% van je tijd."

Kaas
Leon voetbalde van zijn zevende tot zijn 17e jaar bij RKAVV in Leidschendam. Deed dat best aardig, maar hij had op dat moment, zoals veel andere jongens, andere interesses dan het trappen tegen een bal. Hij trouwde op zijn 25e, werkte veel uren van de week, en sportte daardoor eigenlijk te weinig: "Ik lette slecht op mijn gewicht en voordat ik het wist was ik een dikke 100+ aan kilo's. Als ik in de buurt van de koelkast kwam hoorde ik de kaas roepen…"
Dorpsgenoot Rob Veldhoven wijst hem op de gevolgen van te dik zijn en geeft hem op bij de Delftse IJsclub. Het seizoen start op 1 oktober en tot die tijd heeft Leon de houding van 'ik doe het niet!'

Vriendenclub
"Uiteindelijk is het een van de mooiste dingen die mij is overkomen. Ik ben in een half jaar 25 kg kwijtgeraakt en voelde me vanaf dat moment topfit. Voor mijn gevoel kom ik de hele wereld aan. En, samen met mijn vrouw Marjoca, leerde ik veel aardige mensen kennen. Het is sinds die tijd het hart van ons sociale leven geworden." Leon ging wel eens schaatsen, bijvoorbeeld een Molentocht, maar het echte werk begint bij DKIJV: "Ik heb daar beter leren schaatsen; dat is niet gewoon eens een keertje de ijzers onderbinden, maar met grote regelmaat trainen, trainen en nog eens trainen."
DKIJV is een echte vriendenclub; er zijn op dit moment zo'n 450 leden waaronder meer dan 400 actief. En daarvan zijn weer zo'n 180 jeugdleden in de leeftijd van 6-12 jaar. "En, net als bij andere verenigingen, staat ook bij ons de vrijwilligers-participatie onder druk; maar gelukkig is er een grote betrokkenheid van zowel leden als ouders van jeugdleden."

Kunstijsbaan
Beleid en daarmee ook de financiering van de sport is, ook voor DKIJV, een permanent punt van aandacht: "Schaatsen is een regionale sport; wij zijn een Delftse vereniging, maar trainen veel op de Uithof in Den Haag. De financiering van ijsbanen is privaat of gemeentelijk, en dat zou gezien het regionale karakter anders moeten worden. Delft is gelukkig bezig om een nieuwe sportnota te produceren waarvan ik hoop dat er op het gebied van accommodaties meters gemaakt kunnen gaan worden. De regio heeft behoefte aan een nieuwe kunstijsbaan in de buurt van Delft en wijde omtrek.

ADO
Een locatie daarvoor zou kunnen zijn naast het Prins Clausplein, tegenover ADO. Daar is ruimte, het is goed bereikbaar en het levert extra energie op door de warmte van de schaatsbaan. Schaatsen is bij ons niet alleen op ijs maar ook 'inline', dat kan dus het hele jaar door. Wij zouden in de gemeente Delft graag kunnen beschikken over een inline skate baan bij ons clubhuis voor de inline skate trainingen in de zomer. Als de baan in de winter onder water gezet kan worden, kan je die ook gebruiken als natuurijsbaan."

Kluunplaatsen
Leon houdt zich binnen de vereniging vooral bezig met het trainen van de jeugd: "Elke zaterdag trainen we tussen 18.30 uur en 19.30 uur de groep van 6-13 jaar. Die tijd is vooral handig, zodat er geen conflict met andere sporten of activiteiten is. Schaatsen is voor veel kinderen een tweede sport. Eind maart is er de jaarlijkse mini Elfstedentocht voor de jeugd in de Uithof. Een parcours van een kilometer met bruggetjes, kluunplaatsen, stempelposten en lekkere muziek. Heel Zuid-Holland is daar met zo'n 1500 kids, er heerst een geweldige sfeer!"

Eigen baan
"Het is voor ons de afsluiting van het seizoen; een maand later begint het skeeleren. Dat doen we op maandag in Nootdorp en vrijdag bij de Spartaan aan de Kleiweg in Rijswijk. We willen graag een eigen baan, daar zijn we over in gesprek."

Meer berichten
 
CustomHtml_1