Dick van der Kooij maakte zich namens de organisatie én binnen DSVP sterk voor de Delftse beloftencompetitie en maakt na ruim dertig jaar plaats voor vers bloed. (foto: Roel van Dorsten)
Dick van der Kooij maakte zich namens de organisatie én binnen DSVP sterk voor de Delftse beloftencompetitie en maakt na ruim dertig jaar plaats voor vers bloed. (foto: Roel van Dorsten)

Dick van der Kooij zwaait af bij de springlevende beloftencompetitie

PIJNACKER - De succesvolle Delftse beloftencompetitie is vorige week na een onderbreking van ruim twee maanden weer van start gegaan.

Door Alphons de Wit jr.

Hiermee breekt voor Dick van der Kooij een bijzonder halfjaar aan. Hij is namelijk al meer dan dertig jaar verbonden aan de organisatie van de competitie en zwaait na afloop van dit seizoen af.
"Dat zal best even gek zijn. Het gaat niet om het aantal jaren dat je ermee bezig bent geweest, maar ik heb er een hekel aan om ergens te blijven zitten om te blijven zitten. Ik heb in die ruim dertig jaar heel prettig samengewerkt binnen de commissie, maar ik vind het mooi geweest. Het is tijd voor vers bloed en hopelijk wordt mijn plaats ook door een jonger iemand ingenomen."
Zelf stapte Van der Kooij in 1988 in. "Tot die tijd werd de organisatie verzorgd door leden van Full Speed. Zij hadden de competitie opgezet en konden het niet meer bolwerken. Zij waren op zoek naar mensen die hun werk voort wilden zetten en uiteindelijk gingen Theo Jansen, Jan van den Akker en ik ermee aan de slag."

Gemis
Waar Jansen en Van den Akker zich na jaren van goed werk terugtrokken, bleef de 60-jarige voormalig middenvelder aan het organiserend comité verbonden. Ook binnen zijn club DSVP was hij een voortrekker. "In de tijd dat ikzelf nog voetbalde, was er niet zoiets als een beloftencompetitie. Ik ervoer dat zelf wel als een gemis. Daarom heb ik, toen ik rond mijn dertigste wegens knieblessures een eind aan mijn actieve loopbaan maakte, me binnen de club sterk gemaakt om aan de competitie deel te nemen. Ik heb daarvoor alle ruimte gekregen en ik denk dat dat de vereniging alleen maar ten goede is gekomen."
Daarnaast was Van der Kooij tot zo'n twee jaar terug actief binnen de begeleiding van het beloftenelftal van DSVP. "Ook daar heb ik plaats gemaakt voor vers bloed. Peter Bosma, oud-eerste elftalspeler die ook door blessures veel te vroeg heeft moeten besluiten om zelf te stoppen met voetballen op niveau, heeft het stokje overgenomen. Dat doet hij met ontzettend veel enthousiasme en dat is prachtig om te zien."
De competitie op zich leeft volgens Van der Kooij ook wel bij de Pijnackernaren. "Want je merkt aan de jongens in die leeftijdscategorie dat ze veel plezier beleven aan een extra competitie. Als ze eens buiten de selectie vallen of door een schorsing niet mee kunnen doen, zijn ze echt wel even teleurgesteld. Daarnaast merk je dat ze sneller stappen maken in hun ontwikkeling. Als je tegen jongens speelt die een paar jaar ouder zijn, is het in het begin even wennen, maar je leert er veel van. Twee jaar geleden heb ik bijvoorbeeld Michiel van der Elst op 16-jarige leeftijd laten debuteren. Inmiddels is hij een vaste kracht in het eerste elftal. Dat zijn natuurlijk mooie verhalen."

Het grote werk
In de ruim vijfentwintig jaar dat Van der Kooij leider was, heeft hij veel jongens aan het grote werk laten ruiken. "Velen daarvan zijn uiteindelijk doorgebroken, maar anderen hebben het niet gered, bijvoorbeeld door blessures, verhuizingen of hun maatschappelijke carrière. Zo stelt iedereen zijn prioriteiten anders."
Ondanks het ontbreken van een trainersdiploma, wist Van der Kooij zijn spelers wel aan te spreken. "Ik heb in mijn tijd als speler natuurlijk niet de minste trainer gehad. Zo heb ik van Dick Advocaat veel geleerd. Ik fluit nog weleens een wedstrijdje en dan ben ik geneigd om het spel even stil te leggen en te wijzen op dat de bezetting van het middenveld niet klopt, maar dat kan natuurlijk niet. Dat is er in onze tijd goed ingehamerd en dat neem je toch mee naar zo'n groep. Het bleek te werken."
Twee jaar geleden nam Van der Kooij dus afscheid van het beloftenteam van DSVP. Eind dit seizoen stapt hij uit de organiserende commissie. "En de competitie is nog steeds springlevend. Ieder jaar stromen er aanmeldingen van nieuwe ploegen die willen deelnemen binnen. Bij ons worden ieder jaar nagenoeg alle wedstrijden daadwerkelijk gespeeld en dat is bij vergelijkbare competities vaak anders. Daarnaast hebben we sinds dit seizoen een nieuwe opzet met twee poules van verschillende sterktes. Het voorstel daartoe is in de afgelopen decennia verschillende keren gedaan, maar het werd niet bij meerderheid aangenomen door de vergadering met vertegenwoordigers van de clubs. Afgelopen jaar werd het unaniem aangenomen. De tijd was er rijp voor."
Datzelfde geldt voor het vertrek van Van der Kooij. "Ik heb het jarenlang met plezier gedaan en draag het stokje nu over. Ik denk niet dat ik helemaal uit de voetballerij verdwijn, want ik sluit niet uit dat het gaat kriebelen. Dan kan ik altijd wat anders bij DSVP gaan doen. En het biedt de mogelijkheid om meer tijd aan mijn andere passie, de duivensport, te besteden."

Meer berichten
 
CustomHtml_1