Een kijk op Delft met de DSM als leidraad (Foto: Willem de Bie)
Een kijk op Delft met de DSM als leidraad (Foto: Willem de Bie) Foto: willem de bie

Kijk op Delft: 'Gistend'

Algemeen

DELFT - Op deze foto is een wellicht onbedoeld neveneffect van de nieuwe Spoorzone te zien: oost en west zijn weer verbonden en ook DSM is ineens logisch onderdeel van het geheel.

Het oude treinviaduct is weg, maar de herinrichting van het kruispunt Wateringsevest, Kampveldweg en Spoorsingel draagt bij aan dit samengaan. En terecht: DSM en voorloper Gist & Spiritusfabriek zijn nadrukkelijk met Delft verbonden. Veel stadgenoten hebben er gewerkt of werken er.

Direct onder de watertoren is nog een gebouw te zien van die oude Gistfabriek; meer naar rechts, langs het water, is dat ook het geval tot en met het monumentale hoofdgebouw. De rest is minder herkenbaar en voor een groot deel opgegaan in modernere bouw inclusief ingewikkeld leidingwerk en dito techniek.

Links onderin het Agnetapark, dat in de beginjaren van Van Markens fabriek werd gebouwd als een soort sociaal paradijs voor zijn werknemers. Een verzorgingsstaat in het klein. Van Marken woonde er trouwens zelf ook. De wijk staat nu in de top 100-lijst van belangrijkste monumenten van Nederland.

Rechts onderin nog net een puntje Hof van Delft met het begin van de Hof van Delftlaan en de De Vriesstraat. Boven DSM zijn de contouren van de Schie te zien, met de Reineveltbrug goed zichtbaar. In Delft wordt deze brug meestal Trambrug genoemd, niet in de laatste plaats door het geratel van de trams als ze zich over de brug hijsen. De brug werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp van architect Kramers. Wie anno 2019 van Noord naar het centrum wil en graag wil weten of de brug open is, kan zich vervoegen op www.isdebrugopen.nl. Het is een belangrijke schakel tussen de afslag Delft-Noord en het centrum van Delft.

Rechts bovenin de foto is een deel van de oude binnenstad te zien met de afbakening door de Nieuwe Plantage en meer naar rechts het Koningsplein, de Annastraat, de Geerweg en de Kantoorgracht tot aan het Schuttersveld.