<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Mentor gezocht voor Delftenaren met beperking

DELFT - Het is het begin van een nieuw jaar en veel mensen hebben goede voornemens. Afvallen, meer sporten, of toch wat meer terugdoen voor de maatschappij?

Door Lucinda Sterk

In dat geval kan je eens denken aan het mentorschap. Mentorschap Haag en Rijn zoekt nog Delftenaren die graag wettelijk vertegenwoordiger willen worden van bijvoorbeeld de 65-jarige John die dementerend is, of van de 57-jarige Lucie, iemand met een verstandelijke beperking.

Wachtlijst
John en Lucie zijn slechts twee namen op de wachtlijst van Gera Fokkens, coördinator Mentorschap Delft. De wachtlijst staat vol met mensen zonder eigen netwerk die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. "Mensen met dementie of een licht verstandelijke beperking," vertelt Gera. "De jongste is 23 en de oudste is 80 jaar. Geen van hen heeft vrienden of familie om op terug te vallen. Ze kunnen vaak zelf niet hun eigen belangen behartigen. Daarom is een mentor voor hen zo belangrijk. Door de cliënt eens per twee weken op te zoeken, ben je hun wettelijk vertegenwoordiger. Dat is belangrijk bij het contact met zorgverleners en hulpinstanties."

Gratis cursus
Gera vertelt dat iedereen mentor kan worden. "Echt iedereen kan dit. We hebben bijvoorbeeld veel mensen die eerst hun ouders hebben verzorgd en na hun overlijden dat ook graag voor iemand anders wilden doen. We hebben gepensioneerden als mentor. Maar ook steeds meer jongeren, die graag iets maatschappelijks willen doen naast hun baan. We vragen minimaal MBO4 niveau en een VOG, verder krijg je van het Mentorschap een gratis korte cursus aangeboden over de taken van een mentor. Die cursus begint in februari weer. Mensen kunnen zich daar nog voor aanmelden."

Nieuwe wereld
Eén van die mentoren is Delftenaar René Dongelmans. Hij zet zich als mentor al zeven jaar in voor diverse cliënten. Eerder was hij ook betrokken bij het Buddy Netwerk. René: "Nadat ik mijn ziekte overwon, vond ik het erg dankbaar iets terug te kunnen doen. Er zijn veel mensen die het moeten doen zonder wettelijk vertegenwoordiger en dit sprak mij erg aan. Ik kan hen helpen met een verantwoord en leuk leven en daarbij zelf mijn tijd indelen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open in omgang met cliënten en verzorgers."

Frisse blik
Een achtergrond in de zorg of hulpverlening is niet nodig. "Het is juist fijn als iemand een frisse blik heeft op de zorg van de client", vertelt Gera. "Je hebt als mentor een andere kijk en dat kan soms verhelderend werken. We merken ook dat de zorg voor de cliënten al verbetert op het moment dat ze een mentor hebben die hun belangen behartigt. Puur omdat ze nu gezien en gehoord worden."

Budgetten
Omdat de mentor de wettelijk vertegenwoordiger is, krijgt deze ook de verantwoordelijkheid over de budgetten van de client. Dat is een zwaardere verantwoordelijkheid dan alleen koffie drinken, benadrukt Gera. "Daarom wordt het mentorschap ook bij de rechtbank vastgelegd."

Wie interesse heeft kan eens kijken op www.mentorschaphaagenrijn.nl of direct contact opnemen met Gera Fokkens via 06-31640646.

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>