Afbeelding

Ketaminepatiënten zijn ten einde raad

Algemeen

DELFT - In 2016 had het Reinier de Graaf Ziekenhuis niet genoeg bedden meer voor ketaminepatiënten. Als oplossing werden de patiënten in het Diaconessenhuis in Voorburg geplaatst.

Door Ruud Stift

Een voorlopige oplossing zo blijkt, want op een vergadering in januari 2018 kregen de patiënten te horen dat de verpleegafdelingen in het Diaconessenhuis begin 2020 zouden verdwijnen.

Gedupeerde Ad van Geest uit Pijnacker: "Het kon niet anders volgens de aanwezigen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, waaronder de voltallige directie en onze arts. Dit omdat het pand niet geschikt zou zijn voor ons. Ook kregen wij een eventuele oplossing aangereikt. Voortaan zouden de ketaminepatiënten een met ketamine gevulde cassette om de nek gehangen krijgen voor thuisgebruik. Bij problemen kon een crisisteam gebeld worden. Er kwamen vragen uit de zaal. Het thuisgebruik is al eens geprobeerd. Dat gaf veel problemen. De behandelende arts heeft toen gezegd dat ze dit nooit meer zouden doen. Een brief naar de zorgverzekeraars leerde ons dat deze niets te maken hebben met het gebouw. Ze zijn ook niet in gesprek met het Reinier de Graaf ziekenhuis over het Diaconessenhuis in Voorburg. Dus wie liegt er nou?"

Bijeenkomst
Dinsdag 11 december 2018 stond een tweede bijeenkomst gepland, in Delft. Nou, dat was me een vergadering! Er zijn en er komen geen plekken voor ketaminepatiënten in Delft. Heel 2019 blijft het Diaconessenhuis in Voorburg open. Vanaf maart t/m december kunnen we alleen nog voor een 3-daagse klinische behandeling terecht, geen 5-daagse behandeling meer. Voor na 2019 is nog geen oplossing."

Afhankelijk
Ook Mark Overbeeke is des duivels: "Mijn vrouw Andria is afhankelijk van de 5-daagse ketaminebehandeling die ze vier keer per jaar krijgt. Ze lijdt ondraaglijke pijn en kan niet zonder deze speciale medicatie. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis laat een kleine groep patiënten opdraaien voor een logistiek, organisatorisch probleem. Je kunt deze mensen niet zomaar minder medicatie toedienen, dat gaat ten koste van de kwaliteit van leven. Een driedaagse kuur is voor de meeste van deze patiënten ontoereikend. De ketamine geeft de eerste zes weken optimaal resultaat, daarna zwakt het effect weer af. Mijn vrouw kijkt er elke keer naar uit, omdat het verlichting brengt.

Rooster
De thuisoptie? Bijna niet te doen. Het moet op professionele wijze toegediend worden, met een juiste afstelling. Vooral met kinderen en bijbehorend druk rooster is dat geen optie. In februari hebben we een afspraak met de behandelende arts, dokter Wagemans. We hopen het beste, maar vrezen het ergste. Op het gebied van informatievoorziening blonk het Reinier de Graaf Ziekenhuis niet uit de afgelopen maanden.
Ze moeten zich aan de eed van Hippocrates houden en onrust bij de patiënten wegnemen. Wij eisen een garantie dat de vijfdaagse ketaminebehandeling mogelijk blijft, zodat de patiënten zich kunnen blijven concentreren op hun zeer kwetsbare gezondheid."

Reinier de Graaf Ziekenhuis:
"Wij streven er altijd naar optimale zorg te leveren, zorg die aansluit bij de specifieke zorgbehoeften en wensen van onze patiënten. Doordat onze locatie Diaconessenhuis een toekomstbestendige polikliniek wordt en daar verpleegafdelingen verdwijnen, kunnen we vanaf 1 januari 2020 geen klinische ketaminebehandelingen meer bieden in Voorburg. We begrijpen dat een verandering van zorgverlening vragen oproept en voor onrust kan zorgen. Vandaar dat we met de patiënten, die periodiek voor hun ketaminekuur worden opgenomen in het Diaconessenhuis, persoonlijk in gesprek zijn om zorgvuldig te kijken wat voor ieder de beste zorg is. Wij staan naast hen en gebruiken 2019 als overgangsjaar waarin hun specialist samen met elke individuele patiënt tot een goede oplossing op maat komt."