Afbeelding
Foto: MartinGroenTeksten

Hemd van het Lijf: Etwin Grootscholten

Algemeen

In het dagelijks leven werkt Etwin als beleidsmedewerker bij de provincie, maar daarnaast schrijft hij poëzie en is hij provinciedichter.

1. Waarom wilde je hier bij de Plantagebrug op de foto?
Op de onderkant van de brug staat een gedicht van mij. Als de brug open staat kan iedereen het gedicht lezen. Dat maakt het wachten een stuk leuker.

2. Waar gaat dat gedicht over?
Het gedicht heet 'Vraag het aan de brug'. Het is mijn bedoeling dat mensen zich laten verwonderen, op een manier stil gaan staan bij hun omgeving. Het is een gedicht met de vraag waar je in het leven staat.

3. Hoe komt zo'n gedicht op de brug?
Gedeputeerde Floor Vermeulen was enthousiast over het idee. De onderkant van een brug is foeilelijk, terwijl het juist ook een prachtig object is. Het verbindt het een met het ander. Dus wat zou het mooi zijn zoiets op te vrolijken met een gedicht.

4. Dat kun je wel overlaten aan de provinciedichter. Hoe word je dat?
Ik vond het bijzonder dat er wel stadsdichters zijn en zelfs een Dichter des Vaderlands, maar geen provinciedichter. Bij de provincie vonden ze dat ook en in januari 2017 werd ik tijdens de nieuwjaarsreceptie aangesteld als provinciedichter.

5. Wat doet een provinciedichter?
Voorafgaand aan de nieuwjaarstoespraak van de Commissaris van de Koning draag ik mijn gedicht voor. Dus op 9 januari 2019 mag ik weer aan de bak. Daarnaast open ik elke maand wel een symposium of een congres met een gedicht of sluit ik dat juist met poëzie af.

6. Waar komt die interesse voor de poëzie vandaan?
Eigenlijk heb ik van jongs af aan al interesse gehad in verhalen en gedichten. Mijn oudere broer schreef al gedichten en dat vond ik erg leuk.

7. Op Twitter noem jij jezelf een literatuurfilosoof en zwevend realist?
Enerzijds ben ik filosofisch ingesteld, anderzijds ben ik gewoon beleidsadviseur en bezig met de realiteit van alledag. Het alledaagse is niet zo gewoon. Alles is bijzonder als je het maar wil zien.

8. Waar geef je met je gedichten uiting aan?
Het gaat in mijn gedichten over verwondering, soms grappig soms juist niet. Ik hoop dat de lezer op een andere manier wil kijken en zich verwondert over de omgeving en zichzelf.

9. Komt er in 2019 opnieuw een dichtfestival in Delft?
Jazeker, dat organiseerde ik in 2018 samen met Michiel Dol en het Prinsenkwartier. We waren het Montmartre van Delft. We sporen Delftenaren aan niet alleen langs te komen, maar ook zelf te gaan dichten.

10. Als burgemeester van Delft zou ik...een stadsdichter aanstellen en opdracht geven de lelijke plekken in de stad mooi of indrukwekkend te maken. De impact van kunst is namelijk iconisch.