Matthijs Gouwerok van STIP probeert ook een 'piece' te verfraaien onder de Sebastiaansbrug
Matthijs Gouwerok van STIP probeert ook een 'piece' te verfraaien onder de Sebastiaansbrug

Graffiti onder de Sint Sebastiaansbrug

Algemeen

DELFT - Deze week hebben wethouder Martina Huijsmans (D66) en fractievoorzitter van STIP, Matthijs Gouwerok, de tijdelijke graffitiplek bij de Sebastiaansbrug geopend.

Deze graffitimuur is nog tot midden februari beschikbaar voor street art. Daarna zal de Sebastiaansbrug sluiten en zal de sloop ervan snel volgen. Street-art artiesten uit Delft en omgeving maakten gisteren al dankbaar gebruik van de nieuwe graffitimuur en schilderden oude Delftse helden zoals Sint Sebastiaan, Sint Hippolytus en Willem van Oranje.
De tijdelijke graffitiplek wordt door STIP-fractievoorzitter, Matthijs Gouwerok, symbolisch geopend. Voorheen had Delft de Prinses Irenetunnel, die beschikbaar was voor het spuiten graffiti en tot vele kleurrijke creaties leidde. Street-art kunstenaars en toeristen kwamen van ver om de 'pieces' te aanschouwen of om er zelf één bij te zetten. Deze plek heeft plaatsgemaakt voor de Spoorzone, wat het aantal legale graffitiplekken terugbracht tot twee: bij jongerencentrum The Border en bij skatepark De Middenberm aan de Prinses Beatrixlaan.
Nu, met de sloopplannen van de Sint Sebastiaansbrug, heeft STIP samen met wethouder Martina Huijsmans ervoor gezorgd dat de muren tot de sloop opengesteld zijn voor graffiti. Dit dus deels ter vervanging van de Prinses Irenetunnel en daarnaast een creatief en ludiek einde van de Sebastiaansbrug.
STIP pleit al langer voor legale graffitiplekken in de openbare ruimte. De legaliteit stimuleert graffiti-artiesten tijd en energie in hun creaties te steken met een kunstzinnig resultaat. Op hun beurt respecteren andere graffiti-artiesten het werk, wat ongewenste 'tags' tegen gaat. Een preventieve en makkelijke manier om kleurrijke kunst te realiseren in de openbare ruimte. Een positieve ontwikkeling, volgens STIP.