Ron Holling, bestuurslid van de badmintonvereniging 'Sweti Day'.
Ron Holling, bestuurslid van de badmintonvereniging 'Sweti Day'. Foto: Willem de Bie

'Badminton, de snelste racketsport die er bestaat...'

Algemeen

DELFT – Zweterige dagen waren het de afgelopen zomer. In Suriname zeggen ze dan het was een 'sweti day'. Badminton is een intensieve sport, waar menig zweetdruppeltje wordt geproduceerd. Zie hier de ingrediënten voor de naamgeving van badminton-vereniging Sweti Day. Een gesprek met bestuurslid Ron Holling.

Tekst en foto: Willem de Bie

De eerste sportieve kennismaking van Ron Holling is op de middelbare school, met sporten zoals voetbal, atletiek, honkbal en softbal. Hij zit dan op het Bonaventura College in Leiden, waar ook goede basketballers vandaan komen die later in de eredivisie gaan spelen onder de naam Bona Stars. "Voor basketbal moet je behoorlijk lengte hebben, en dat is bij mij bepaald niet het geval. Ik ging vervolgens naar de HEAO in Den Haag en mocht daar als bijvak badminton invullen, dat leek mij een aardige sport. Na de beginselen van badminton op deze school te hebben geleerd, was de vraag of ik me bij een vereniging zou gaan aansluiten. Eigenlijk speelde ik het liefste met een aantal vrienden en bekenden. Een vriendin van mij, Domien Theuvenet, badmintonde bij BC Delft, en met familie in een gymzaal aan de Hengelolaan in Den Haag. Dat was voor mij de goeie ambiance om te badmintonnen."

Indo
"In de jaren 80 ging ik regelmatig met vrienden spelen in een sportzaal die we dan zo nu en dan huurden. Zo kwamen wij regelmatig in de sportzaal aan de Fretstraat in Tanthof. Wij deden dat bij de Stichting Sportieve Recreatie Tanthof, in die tijd een vrij grote vereniging waar meerdere sporten werden beoefend. Wij speelden met een groepje op zondagavond. Langzaam maar zeker ontstond het idee om op wedstrijdniveau te gaan spelen; de SSRT deed namelijk ook mee aan een recreanten competitie. Ik ben toen ook om mij heen gaan kijken welke verenigingen er waren in Delft, en mijn oog viel op 'Sweti Day', een vereniging die al sinds 1981 actief was. Maar, ik had het idee dat je dan erg goed en Indo moest zijn." Grapje natuurlijk, maar het is een feit dat de badmintonsport redelijk wordt gedomineerd door Aziatische landen, waaronder Indonesië.

Ladder
Al vanaf 1978 is een groep mensen actief, die op zondagmiddag spelen in een zaaltje van het Hugo Grotius. Met name de inzet van de familie Lemmens zorgt voor een flinke boost van de vereniging. In de loop van de tijd komen er steeds meer activiteiten bij, zoals de laddercompetitie en het samenstellen van teams voor de regionale competitie. In 1987 wordt de overstap gemaakt naar sporthal de Buitenhof, waar de vereniging op dit moment nog steeds speelt.
"Sweti Day heeft momenteel 70 leden, waaronder 30 jeugdleden. Frits van Leeuwen is onze jeugdtrainer, die veel energie steekt in het opleiden en trainen van de jeugd vanaf een jaar of zes. Daarnaast hebben we enkele teams die competitie spelen. Badminton is een vrij populaire sport in Nederland: bijna ieder dorp heeft wel een groepje of een clubje mensen die de sport beoefent. In onze omgeving zijn dat bijvoorbeeld Den Hoorn, Nootdorp en Schipluiden. Naast het sporten is de gezelligheid bij ons ook belangrijk; andere verenigingen richten zich wellicht wat meer op de competitie, wij vinden de onderlinge verstandhouding ook belangrijk."

Dosering
Badminton, wat springt er voor Ron uit? "Het is een snelle sport, de snelste racketsport die er bestaat, waarbij het gaat om techniek, timing, dosering van slagen. Persoonlijk vind ik de dubbel een van de aardigste aspecten. Als vereniging organiseren we regelmatig toernooien, vaak samen met andere verenigingen. Naast het sportieve element is het ook belangrijk om naar buiten te treden om zo mogelijk nieuwe leden voor de vereniging te werven. Ook de jeugd speelt hier een rol in; zo is er bijvoorbeeld het ouder-kind-toernooi De jeugd traint op vrijdagavond, waarbij ze alles leren over techniek, spelregels, inclusief een heus examen doen. Belangrijk is ook om jeugdleden te houden die 18 worden, die moeten dan overstappen naar de senioren, maar hebben een leeftijd waarbij soms andere zaken prioriteit hebben."

Derde helft
"Nieuwe leden worden bij ons goed opgevangen en begeleid: het is belangrijk dat mensen zich snel thuis voelen. Badminton is niet duur: 170 euro per jaar, waarvoor je een avond per week, op vrijdagavond van half acht tot kwart voor elf, kunt badmintonnen. Na afloop is er een derde helft: een gezellig hapje en drankje in de kantine." Wie eens een keertje wil kijken of badminton iets voor hem/haar is, kan een mailtje sturen naar info@swetiday.nl.