Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Vrijwilliger van de Maand: Hans Cenin van de Voedselbank Delft

Algemeen

DELFT - Op deze plek willen wij maandelijks een vrijwilliger in het zonnetje zetten. Iemand die zich al jaren inzet voor bijvoorbeeld senioren, de sportvereniging, het wijkcentrum of het dierenasiel. Aflevering 1: Hans Cenin.

Door Ruud Stift

Hans Cenin begon bijna acht jaar geleden als vrijwilliger bij de Voedselbank in de Immanuëlkerk. Toen er een bedrijfsleider nodig was, wist men hem al snel te vinden. Dat bleek een goede zet. Hans heeft een lang arbeidsverleden in de detailhandel. Zo werkte hij als vertegenwoordiger voor bedrijven als Unilever en Proctor & Gamble. Ook zorgde hij als districtsmanager met een team van 30 tot 40 man voor de inrichting van de schappen in supermarkten en bouwmarkten. Als bedrijfsleider haalde hij allereerst zijn contacten van vroeger aan, wat de Voedselbank veel giften opleverde.

Kratten
Twee hele dagen en daarnaast op afroep is Hans bezig met de Voedselbank. "De telefoon van de Voedselbank zit altijd in mijn zak. Leveranciers kunnen mij dus altijd bereiken en dan zorg ik dat de chauffeur de spullen ophaalt. Desnoods doe ik dat zelf. In deze periode bellen bijvoorbeeld ook scholen die een inzamelingsactie gaan doen. Dan spreek ik af wanneer ze kratten krijgen en wanneer we die weer komen halen."
Mooi werk, vindt Hans.
"Ik vind dit leuk, voedsel regelen en verdelen, samen met anderen. De meeste vrijwilligers lopen nog langer rond bij de Voedselbank dan ik. En daarnaast kan ik het ook heel goed vinden met het bestuur."

Groei
In de loop van de tijd is de Voedselbank flink gegroeid. "Toen ik kwam deelden we 150 tot 160 kratten uit in de kerk. Op donderdagochtend kwamen de spullen binnen en 's middags gingen ze eruit. Toen we verhuisden naar de Schieweg kwam er steeds meer bij. De top was drie jaar geleden, toen hadden we zo'n 500 kratten. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen!"
De goederen komen nu per pallet binnen in plaats van in kratten. 'Nee zeggen' doet Hans niet.
"Dat is zonde. We weten er altijd wel een partij voor te vinden. Zo sluizen we bijvoorbeeld veel door naar Maassluis, Gouda, Alphen, Leiden en het distributiecentrum Haaglanden."

Giften
"Het leukst is nog om de organisatie te zien professionaliseren", aldus Hans. "Door de giften die we krijgen, konden we bijvoorbeeld een nieuwe vriezer en een vrachtwagen kopen. Ik kijk dan wat de beste koop is en doe een voorstel aan het bestuur. Dan is het doorgaans zo geregeld." Voorzitter Hans Mostert is blij met het 'zonnetje' voor Hans. "Dat verdient hij. Hij maakt al jaren vele kilometers voor ons. Het is een topvrijwilliger!" De scheidend voorzitter maakt van de gelegenheid gebruik om ons bij te praten.

Ontwikkeling
"Hoewel de groei er al een paar jaar uit is, neemt het aantal cliënten bij Voedselbank Delft helaas niet noemenswaardig verder af. Het aantal verstrekte pakketten neemt met ongeveer 4% af, maar het aantal ingeschreven huishoudens blijkt aan het einde van dit jaar toch weer hoger te zijn dan vorig jaar. Het is jammer dat het forse economische herstel grotendeels aan onze doelgroep voorbijgaat. Ook zien we dat het aantal betrokken kinderen hoegenaamd niet afneemt. Het aantal cliënten dat langdurig, langer dan 3 jaar, gebruik maakt van de diensten van de Voedselbank blijft ook toenemen. Dat is zorgelijk. We zijn hierover in overleg met de wethouder van de gemeente Delft, mevrouw Schrederhof, om oorzaken te achterhalen en oplossingen te zoeken. Uiteraard mits de betrokkenen daarvoor open staan."

Voedsel
"We slagen er goed in om kwantitatief en kwalitatief voldoende voedsel te verwerven. Het aantal producten per voedselpakket is toegenomen tot gemiddeld meer dan 40. De diversiteit, conform de schijf van vijf, is zeer acceptabel."

Agenda
"Voor het kerstfeest zorgen we voor een mooi kerstpakket en met Oud en Nieuw voor een oliebollenpakket, mogelijk gemaakt door een donatie van stichting 'De Lichtboei'. Door Unilever wordt rond de feestdagen nog een extra voedselpakket voor elk huishouden verstrekt. We zijn blij met alle vormen van doneren. Het blijft helaas onverminderd nodig."

Kent u ook iemand met een 'gouden hart'? Schroom niet hem of haar bij ons aan te prijzen. Wellicht figureert uw aangebrachte vrijwilliger volgende keer in de krant Delft op Zondag als 'Vrijwilliger van de Maand'.