Afbeelding

Motown Movement heeft startkapitaal bijna binnen

Algemeen

DELFT - In februari reizen zeven studenten voor The Motown Movement af naar Detroit. Ze gaan daar een huis 'verduurzamen' en de wijk onderwijzen op het gebied van duurzame energie. Hoe staat het met de vorderingen? We vragen het voorzitter Arjan Boonstra en officieel woordvoerder Joost Tielkens.

Door Ruud Stift

Het begint te kriebelen bij bouwtechnoloog in wording. "Het is best wel spannend, zo kort voor het vertrek. Gelukkig loopt de sponsoring goed. We zitten nu op 20.000 euro van de 25.000 euro die nodig zijn om de kelder van het huis in Detroit weer 'constructief' op orde te krijgen. Deze was door een noodlottige brand volledig in onbruik geraakt. Dit moest met voorrang worden aangepakt, want hier moet een educatief centrum komen waar kinderen uit de buurt kunnen internetten en waar werkloze bewoners hulp geboden krijgen bij het zoeken naar een baan."

Joost (student Industrieel Ontwerpen): "We hebben geregeld contact met het buurtbestuur, vooral met de gepensioneerde, zeer betrokken bewoner Tom Hanifin. Hij woont tegenover het huis en let namens ons een beetje op. Met zijn hond maakt hij dagelijks een rondje om de boel in de gaten te houden. Om de hoek zit een non-profit organisatie die de buurt op verschillende manieren probeert te ondersteunen: als een soort van Voedselbank en door middel van scholing.
We hopen het huis in juli te kunnen openen, dan moet het helemaal duurzaam af zijn, dus met nieuwe huurders op de bovenverdieping en educatieve projecten in de kelder. Het is de bedoeling dat de buurtbewoners deze soort van bewoning, op een doe-het-zelf manier, ook gaan toepassen in hun eigen huizen."

Grijs water
Arjan: "Na de laatste 5000 euro als startkapitaal denken we nog twee keer 10.000 euro nodig te hebben voor het loodgieters- en elektriciteitswerk.
Het moet allemaal goed geïsoleerd zijn en de buizen worden aangesloten op een zogenaamd 'grijs water'-reservoir: water wat tussen heel schoon en heel vies in zit, bijvoorbeeld wat uit het doucheputje of de wasbak komt. Dit wordt op een natuurlijke manier gefilterd en dat grijze water gebruiken we dan een tweede keer, om het toilet door te spoelen of om de tuin te bewateren. Recyclebaar water, één van de duurzame oplossingen die we hopen over te kunnen dragen. Want, na ons verblijf -van februari tot en met juli- is het aan de 'locals' om de boel duurzaam aan de praat te houden.
Groningen
Als dit project volledig is afgerond, gaan we meteen weer op zoek naar een ander project waar we duurzaamheid willen integreren. Dat kan in het buitenland zijn, maar ook in Nederland zelf. We hebben al een paar mailtjes ontvangen van mensen in Groningen..."

Natuurlijk zijn giften en/of donaties nog steeds van harte welkom. Kijk voor alle informatie omtrent The Motown Movement op de site:
www.themotownmovement.com