De huwelijksakte van Johannes Vermeer. Kun jij lezen wat er staat?
De huwelijksakte van Johannes Vermeer. Kun jij lezen wat er staat?

Cursus Oud Schrift bij Stadsarchief Delft

Algemeen

DEN HOORN – Doet u historisch onderzoek en wilt u het oude handschrift onder de knie krijgen? Vanaf woensdag 30 januari 2019 start Bas van der Wulp, stadshistoricus van Stadsarchief Delft, de cursus Oud Schrift voor beginners.

In tien lessen leggen cursisten de basis om het lezen van oude geschriften machtig te worden.
Het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften heet paleografie. Kennis van paleografie is een handig hulpmiddel bij archiefonderzoek en het wordt veel gebruikt bij geschiedschrijving.

Teksten
Aan de hand van uiteenlopende historische teksten maken de cursisten kennis met de verschillende aspecten van de paleografie, zoals de verschillende schrijfwijzen, zinsopbouw en afwijkende letters en cijfers.

Verhuizing
De laatste keer dat Stadsarchief Delft de cursus aanbood was in 2015. De cursus was altijd een succes, maar moest onderbroken worden wegens de verhuizing van het Stadsarchief naar de Harnaschpolder. 
Het is de eerste keer dat de cursus plaatsvindt op de nieuwe locatie van Stadsarchief Delft.


Aanmelden
De Cursus Oud Schrift start op woensdag 30 januari 2019 bij Stadsarchief Delft en vindt plaats op woensdagmiddagen van 14.00 uur tot 15.30 uur. Kosten: 100 euro (inclusief lesmateriaal en koffie en thee). Je betaalt op de eerste cursusdag met pin bij de kassa van Stadsarchief Delft. Aanmelden via een e-mail naar: stadsarchief@delft.nl. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.stadsarchiefdelft.nl/onderwerp/cursussen

Stadsarchief Delft, Gantel 21, Den Hoorn, Tel.: 015-2602341.