Afbeelding

Nieuwe maatregelen water Delftse Hout

Algemeen

Aanpak blauwalg met natuurlijke vijanden en doorstroming

DELFT - Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft slaan de handen ineen om de zwemplas in het Delftse Hout minder gevoelig te maken voor blauwalg. De werkzaamheden starten op maandag 10 december.

Door Ruud Stift

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst van Delfland is blij dat er eindelijk schot in de zaak komt.
"We zijn hier al twee jaar intensief op aan het broeden. De eerste optie, afzanden van de bodem in samenwerking met Deltares en Schieland, moest worden afgeblazen omdat we hiermee de nieuwe aanplant van waterplanten teniet zouden doen.

Ecosysteem
We gaan de blauwalg aanpakken door het ecosysteem een zetje te geven. Door twee natuurlijke vijanden -watervlooien en waterplanten- te versterken en de doorstroming te verbeteren, zal de groei van blauwalgen significant afnemen. De watervlooien, onschuldig voor mensen, eten de algen op en de extra groei van waterplanten in het diepere gedeelte van de plas zorgt voor minder voedingsstoffen in het water. Ander voordeel: de watervlooien gedijen goed tussen de waterplanten en dat zorgt voor een evenwichtige visstand. Onder meer aan de kant van Windsurfvereniging Plané gaan wij nieuwe waterverbindingen maken. Die gaan zorgen voor extra doorstroming en daarmee wordt het voor blauwalg lastig om zich snel te vermenigvuldigen. Verder wordt op een aantal plekken bagger van de bodem geschept, want daarin zitten ook voedingsstoffen voor de blauwalg.

Drijvend eiland
Omdat er maar beperkt plek is voor het aanplanten van vegetatie, wordt er woensdag 13 december een heus drijvend eiland geïnstalleerd. "Dit is bij wijze van pilot. Op en onder het eiland kan waternatuur zich ontwikkelen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en leidt tot een evenwichtige visstand. Wij gaan de ontwikkeling van het eiland actief monitoren. Als het de te verwachten effecten heeft, dan kan zo'n constructie ook op andere plekken in het gebied bijdragen aan de waterkwaliteit.

Dobbeplas
Het komt voort uit ons innovatieprogramma. Het is dus een mooi pakket aan maatregelen toegesneden op deze plas. Er bestaat namelijk geen 'standaard recept' voor dit soort problemen. Iedere plas vergt een andere aanpak. Er gaat minimaal een jaar onderzoek aan vooraf. Bij de Nootdorpse Dobbeplas en het Wilhelminapark in Rijswijk bleken onze ingrepen succesvol. Hier heeft men bijna de gehele warme zomer kunnen zwemmen. We vertrouwen er daarom op dat ook voor de Delftse Hout maatwerk de meest duurzame effecten zal hebben.

Droge voeten
Kijk, de mensen betalen waterschapsbelasting voor droge voeten en schoon (zwem- en oppervlakte)water. Schoon water in sloten, plassen en grachten is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. Schoon water draagt bij aan de kwaliteit van het landschap en recreatieplekken zoals de Delftse Hout. Met deze maatregelen komen we geen cent boven de begroting zoals afgesproken in het coalitieakkoord."

Visbioloog en fractievoorzitter van de de Algemene Waterschapspartij (AWP), Hans Middendorp, is een andere mening toegedaan.
"Ingrid zet zich al heel lang in voor het zwemwater, daarvoor verdient zij een pluim. Maar het zwemmen wordt wel heel duur zo. De AWP voert niet voor niets de slogan 'niet politiek, wel deskundig'. Onafhankelijk denken wij dat het wel goedkoper kan. Dit alles gaat bij elkaar bijna een miljoen euro kosten. Veel minder dure opties als het inzetten van mosselen of een soort van propellers (voor de doorstroming) werden niet eens overwogen.
Wij zijn ook voor natuurvriendelijke oevers, alleen het effect van de dure aanplant van deze oevers is niet genoegzaam bewezen. In Schiedam, bij de Kandelaarsplas, werkt het niet. Het gaat om de schaal, hoe groot moet zo'n eiland zijn om effect te sorteren?

Ganzenoverschot
En wat doen we met het ganzenoverschot? Hun groene 'flatsen' vormen ideaal mest voor de blauwalg. Wij zouden graag het eiland ingeruild zien voor een experiment met mosselen, over een afstand van 30 tot 40 meter. Daarnaast een goede menging van het water, zodat de blauwalg zich niet kan ophopen.
De plas is rijk aan voedingsstoffen. Stilstaand water moet stromend water worden. Alle beetjes helpen, maar deze oevers zijn wel een duur beetje. Liever sober en doelmatig. We zijn voor natuur, maar niet ten koste van alles. Liefst geen one-shot solution, maar een echte lange termijn oplossing die 20 tot 25 jaar mee gaat."