Afbeelding

Gaan vuurwerkvrije zones in Delft werken?

Algemeen

DELFT - We spoedden ons weer naar oud & nieuw. Steeds meer mensen geven aan moeite te hebben met de herrie en risico's van vuurwerk tijdens de Oudejaarsviering.

Door Ruud Stift

De gemeente Delft stelt haar inwoners de komende jaarwisseling in de gelegenheid een zone vrijwillig 'vuurwerkvrij' te verklaren. Omwonenden zijn zelf verantwoordelijk voor het vuurwerkvrij houden van de zone; politie en gemeente komen niet handhaven.

De fractie van Onafhankelijk Delft wil deze toewijzing graag iets scherper stellen: in de directe omgeving van het Reinier de Graafziekenhuis en ouderencentra gewoon géén vuurwerk afsteken, om moverende redenen.

Welke mening zijn andere fracties toegedaan?

Bart Smals (VVD): "Tot nu toe was afsteken van vuurwerk in heel Delft toegestaan. Wij zijn voorstander van deze overleg-methode. Delft heeft daar nog geen ervaring mee, we zijn benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Het lijkt logisch om in de omgeving van RdGG en ouderencentra geen vuurwerk af te steken. Wij gaan er vanuit dat bewoners uit die buurten ook zelf die afweging zullen maken en wachten de resultaten af. Het verbieden van afsteken van vuurwerk op sommige plaatsen kan verstandig zijn, maar er zijn ook veel mensen die veel plezier beleven aan het afsteken van vuurwerk. Meestal in goed overleg en zonder overlast te veroorzaken. De VVD wil voorkomen dat een kleine groep a-socialen het verpest voor iedereen. In uitzonderlijke gevallen kan het verbod zeker meerwaarde hebben."

Joëlle Gooijer (ChristenUnie): "Wij willen vuurwerkvrije zones rond verpleeg- en verzorgingstehuizen, kinderboerderijen en in de Delftse Hout. Het is mooi als buurtbewoners er onderling uitkomen, maar of ze overal onderling uitkomen? Handhaving is een overheidstaak, niet iets voor inwoners. Geef ruimte aan inwoners om suggesties te doen voor vuurwerkvrije zones, maak een belangenafweging, neem een besluit tot het aanwijzen van vuurwerkvrije zones en draag zorg voor de handhaving. Om de kans op ongelukken met vuurwerk en milieuvervuiling tegen te gaan, pleiten wij voor een vuurwerkshow op een geschikte centrale plek in de stad. De behoefte van mensen om zelf vuurwerk af te steken, kan daardoor afnemen."

Michelle Corten (STIP): "STIP wil geen algeheel vuurwerkverbod. Dit is lastig te handhaven en zal uiteindelijk zorgen voor meer (gevaarlijk) illegaal vuurwerk. Een proef met vuurwerkvrije zones in Den Haag vorig jaar werkte goed. Belangrijk is dat bewoners zelf een grote rol spelen in de handhaving, zij zijn op locatie en zorgen voor draagvlak in de wijk. Een vuurwerkvrije zone kan ook aangevraagd worden door verzorgingshuizen of het ziekenhuis, daar wil STIP geen uitzondering voor maken. STIP wil vooral inzet op preventie door voorlichting op scholen over de gevaren van vuurwerk."

Christine Bel (D66): "Voor de één is vuurwerk een groot feest, de ander ziet het voornamelijk als overlast. Ook vanuit het oogpunt van veiligheid, luchtkwaliteit en klimaat heeft afsteken van vuurwerk een keerzijde. D66 wil vuurwerkvrije zones, vaste afsteekplekken en een centraal georganiseerd professioneel siervuurwerk. Geen algeheel Delfts vuurwerkverbod. Zonder landelijk verkoopverbod leidt dat tot verplaatsing van de overlast tussen wijken en gemeenten. D66 is wél voor het stevig aanpakken van gebruik en bezit van illegaal en gevaarlijk vuurwerk."

Rob van Woudenberg (CDA): "Het CDA pleit al jaren voor vuurwerkvrije zones. Delftenaren moeten de mogelijkheid krijgen om aan te geven welke plekken vuurwerkvrij zouden moeten worden. Bij voldoende draagvlak onder omwonenden kan de gemeente een zone instellen waar vuurwerk verboden is. Dit vergroot de mogelijkheden voor de politie om in te grijpen bij ongeoorloofd vuurwerkgebruik. De aanpak kan zo effectiever worden. Als alternatief kan de gemeente een vuurwerkshow aanbieden op een bereikbare en veilige plaats. Naast aangedragen plekken door buurtbewoners kan de gemeente zelf ook vuurwerkvrije zones aanwijzen, zoals bij het ziekenhuis of verzorgingshuizen. Oud & Nieuw moet een feest zijn voor iedereen. Door rekening te houden met elkaar, gaan we overlast tegen. De laatste jaren is de overlast en schade gelukkig minder door een goede aanpak van politie, gemeente en welzijnsorganisatie. Een wijk die overlast geeft tijdens de jaarwisseling, zal door de politie beoordeeld worden voor het jaar daarop. Het CDA wil raddraaiers stevig vervolgen, zeker bij geweld tegen hulpverleners. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gestraft."