Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met nachtburgemeester Leo Quack

vaste rubrieken

DELFT - Het was een droevige maand, want ik heb sinds mijn vorige column vier begrafenissen meegemaakt.

Ten eerste was er Sanne, die zeven jaar bij ons in de Sjees heeft gewerkt en op 33-jarige leeftijd overleed. Verder Inges, een graag geziene gaste bij de Oude Jan en ook Jaap Steijger is ons ontvallen. Daarnaast hebben we ook afscheid genomen van Mona Baartmans. Dat is wel veel droefenis in een maand tijd. Hopelijk hebben we het nu tot het einde van het jaar gehad.

Congres
Gelukkig zijn er in de afgelopen periode ook mooie dingen gebeurd. Zo was ik vorige maand bij het Nachtburgemeesterscongres in Zwolle. Het was zeer interessant. De Commissaris van de Koning, burgemeester en politie- en brandweercommandant waren ook van de partij. Op het congres bleek dat elke stad met dezelfde problemen kampt als Delft, al heb ik wel moeten uitleggen dat de schietpartijen van de laatste tijd incidenten zijn. Verder ging het over het geweld tegen portiers en hulpverleners. Hierover wil ik even kwijt dat portiers vanuit de stad bepaalde situaties vaak beter kunnen inschatten dan die van buitenaf. Dat neemt natuurlijk niet weg dat iedereen zich gewoon dient te gedragen. Voor wat betreft 'ons eigen' congres kan ik nog zeggen dat het geslaagd was en dat ik uitkijk naar de volgende editie in Woerden. Als Nachtburgemeester mocht ik natuurlijk niet ontbreken bij de Kracht van Delft Verbindt, een prachtig evenement. Het theater was afgeladen, maar ik heb er toch een beetje moeite mee dat er voor de verkiezing 'Ondernemer van het Jaar' appels met peren worden vergeleken. Een kledingzaak die gerund wordt door twee mensen, wordt vergeleken met een groot architectenbureau met tientallen personeelsleden. Verder hebben we tijdens Delft HighLight gezien wat er allemaal mogelijk is met licht. Op verschillende plaatsen werd licht op kunstzinnige wijze ingezet. Zo zagen we in het Science Centre bladeren oplichten als je erlangs liep en werd in de Maria van Jessekerk met een fietswiel een ondergaande zon nagebootst. Prachtig om te zien!

Sinterklaas
Marleen en Bart van De Klomp feliciteer ik met hun vermelding in de Misset Café Top-100. De Sinterklaasoptocht was een succes. Heel mooi om kinderen van alle nationaliteiten te zien genieten op de Markt. Gek toch dat sommige ouders er zo'n probleem van maken? De mooie dag werd passend afgesloten met het 22-jarig jubileumconcert van carnavalsband Dellufs Blâh. In de Bierfabriek werden de nieuwe Delftse VOC-bieren gepresenteerd. Prachtig dat die brouwers de handen ineenslaan, samen sta je sterker! Het tripje met de horeca-pensionado's voerde naar YES!Delft. Heel bijzonder om te zien wat in onze stad bedacht wordt. Van het debat in het Prinsenkwartier over de toekomst van de Schiehal sprongen de vonken af. De lezing van André Kuipers over de toekomst van de aarde door klimaatverandering was indrukwekkend. De komende weken is weer genoeg te doen: aanstaande dinsdag Lichtjesavond, de Caroussel is van eigenaar veranderd, Fred den Dunnen heeft zijn kroeg overgedaan aan Fred Tiratus en de ijsbaan op de Schoemakerplantage is weer open. Ten slotte een puntje van kritiek: waarom moet de naam van de kerstmarkt veranderen in wintermarkt? Daarnaast vind ik dat we wel heel veel zeuren: over de AOW, over de pensioenen. In de omliggende landen zijn ze jaloers op ons stelsel. Ik wens iedereen prettige feestdagen en hoop dat u in het nieuwe jaar blij bent met wat u hebt. Want zeg nou eerlijk: je kunt toch beter Willem-Alexander en Maxima als koningspaar hebben dan Trump als president? Tot volgend jaar weer!