Afbeelding

Themajaar Gouden Eeuw brengt leven in de brouwerij!

Algemeen

DELFT - De vier bierbrouwers uit Delft - Bierhistorie Delft, Delftse Brouwers, De Koperen Kat en De Bierfabriek - brouwen ter gelegenheid van het themajaar 2019 Delft & de Gouden eeuw, elk een eigen uniek bier.

Daarnaast organiseren verschillende cafés, waaronder Bierhuis De Klomp en De Doerak, het hele jaar door activiteiten. Het gezamenlijke programma wordt in samenwerking met Delft Marketing in 2019 aangeboden onder de titel 'Leven in de brouwerij!'

Proeverij
Bierhistorie Delft bijt het spits af met de presentatie van het eerste Gouden Eeuw-bier: het Gouden Vocht. Dit goudblonde bier is gebrouwen op basis van een recept uit de Gouden Eeuw.
Zaterdag 5 januari kan iedereen het eerste Gouden Eeuw-bier komen proeven tijdens de Nieuwsjaarsbijeenkomst (van 17.00 uur tot 19.00 uur) op de Markt. Meer informatie over de nieuwjaarsborrel is te vinden op: www.nieuwjaarsborreldelft.nl.

Gouden Eeuw
Bier en Delft zijn eeuwenlang nauw met elkaar verbonden. In de Middeleeuwen was bier één van de grootste exportproducten van de stad. Dat maakte Delft tot dé bierstad van Holland. Honderden brouwerij produceerden miljoenen liters bier per jaar.
Toen het in het begin van de 17e eeuw minder goed ging met de bierindustrie, kwamen er veel panden langs de grachten in de stad vrij. Daarin vestigden zich plateelbakkerijen om het Oosterse porselein – het tegenwoordige Delfts Blauw – na te bootsen.
In 2019 kleurt Delft 'goud' met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw (17e eeuw) in het Delft van nu. 'Delft & de Gouden Eeuw' is onderdeel van het landelijke themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw'.

Royal Delft
Het Delftse themajaar start in januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft. Hoogtepunt van het jaar is de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft in het najaar. De eerste expositie ooit in Nederland gewijd aan deze beroemde Delftse meester, een overzichtstentoonstelling van zijn werk met in totaal zo'n 25 schilderijen.
De werken van De Hooch worden ingevlogen vanuit Londen (National Gallery), Sint-Petersburg (Hermitage) en Washington (National Gallery). Ook worden werken 'geleend' van het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie: www.delft.com.

Delfts Blauw
In de Gouden Eeuw ontstond in Delft het wereldberoemde Delfts Blauw en woonden en/of werkten bekende Hollandse meesters als Johannes Vermeer, Pieter de Hooch en Carel Fabritius. Delft had een belangrijk aandeel in de oprichting van de VOC in 1602 en speelde een belangrijke rol in de wetenschap. De Gouden Eeuw is het meest zichtbaar en voelbaar in Delft. Het eeuwenoude centrum kent vele historische gebouwen uit die tijd en het wereldberoemde Delfts Blauw is volop zichtbaar in het straatbeeld.