<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De klimmende Règâhs kijken niet op van een bergje meer of minder
De klimmende Règâhs kijken niet op van een bergje meer of minder (Foto: )

Règâhs voor 10e keer naar Alpe d'HuZes

De Klimmende Règâhs (DKR) doen in 2019 voor de tiende keer mee aan Alpe d'HuZes. In al die jaren hebben de Règâhs meer dan 300.000 euro voor het goede doel opgehaald. Maar wie zijn de Règâhs eigenlijk en wat drijft ze elk jaar weer om zich voor het goede doel in te zetten?

Door Martin Groen

Even voor de duidelijkheid. Een Règâh is een op z'n Haags uitgesproken reiger en verwijst naar de ooievaar in het stadswapen van Den Haag, die daar liefkozend reiger wordt genoemd. DKR is een fietsende en wandelende vriendengroep uit de regio Delft, Den Haag-Ypenburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.
"Je kunt niet zomaar lid worden, eigenlijk moet je daarvoor door de leden worden gevraagd", aldus voorzitter Rob Engelhard, die in 2019 voor de negende keer deelneemt.
Engelhard: "Daarmee houden we het overzichtelijk. De groep bestaat dit jaar uit twintig actieve leden, die zich de komende maanden inzetten voor het goede doel én gaan trainen uiteraard. Want iedereen wil toch zoveel als mogelijk die berg op wandelen of fietsen."

Alpe d'Huzes
In 2019 zetten de Règâhs zich in voor twee goede doelen. Het geld dat ze ophalen gaat naar Alpe d'HuZes en de Neurofibromatose Vereniging Nederland (NVN). Met het opgehaalde geld worden tal van onderzoeken naar kanker gefinancierd.
Engelhard: "We hebben allemaal wel ervaringen met die verschrikkelijke ziekte. Negatieve, maar gelukkig ook positieve ervaringen. En daarom zetten wij ons elk jaar opnieuw in voor KWF."

Neurofibromatose
Neurofibromatose is een erfelijke aandoening, die vooral huid-, bind- en zenuwweefsel aantast. Mensen die lijden aan één van deze aandoeningen worden vaak geconfronteerd met de onbekendheid ervan.
Engelhard: "Een dochter van een van de Règâhs heeft neurofibromatose. Als vereniging hebben we het hierover gehad en het leek ons meer dan gepast om een deel van de opbrengst te schenken aan de NVN. Hiermee kan er meer aandacht voor neurofibromatose komen en meer begrip voor mensen die dit hebben."

Groot avontuur
Volgend jaar gaan zeven Règâhs een groot avontuur aan, door van Ypenburg naar de Alpe d'Huez te fietsen. Een tocht van 1100 kilometer met het nodige klimwerk. De andere Règâhs gaan gewoon met de auto en wachten hun fietsmaten daar op, om vervolgens zelf mee te doen aan Alpe d'HuZes.
Eén van de deelnemers is René Klunder van Gijen: "Het wordt nog een hele klus om die tocht te organiseren en straks te volbrengen, maar we hebben er nu al ongelooflijk veel zin in."

Activiteiten
Uiteraard organiseren de Règâhs weer volop activiteiten om geld op te halen voor de goede doelen. Op 15 november trappen ze af met een netwerkbijeenkomst voor ondernemers en relaties bij Lunchcafé Inn The Stuart in Rijswijk. Met topsprekers als avonturier Henk-Jan Geel en Laurine van Riessen, voormalig Olympisch medaillewinnaar op de schaats en nu actief op de wielerbaan. Op 4 januari 2019 is er in samenwerking met Sportcentrum De Viergang in Pijnacker de inmiddels befaamde spinningmarathon en op 9 februari het Vier-de-Liefde-diner in het Witte Paard in Nootdorp. En als klapstuk het grote feest op 13 april waar jaarlijks circa 500 mensen op afkomen, eveneens in het Witte Paard.

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>