Afbeelding
Foto: Esther Luijk

Bouwhistorisch onderzoek Prinsenhof gereed

Algemeen

Vanaf mei tot september vond een participatietraject met de stad plaats over de ruimtelijke ontwikkelvisie voor het Prinsenhof en St. Agathaplein Het verslag van dit traject is gereed en na te lezen op de website van de gemeente via www.delft.nl/Prinsenhof. Ook is hier het bouwhistorisch onderzoek te vinden dat zeer recent is afgerond.


Duidelijk is geworden dat Delftenaren een groot hart hebben voor Museum Prinsenhof Delft en het St. Agathaplein. Om hier recht aan te doen komt er een werkgroep waarin betrokken Delftenaren als afvaardiging uit de stad mee gaan denken over en in het verdere proces. Op dit moment voert de gemeente gesprekken om de werkgroep te vormen. Het onafhankelijk bouwhistorisch onderzoek is in opdracht van de gemeente uitgevoerd door BBA, Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis. Het onderzoek bevestigt de monumentale waarde van het hele Prinsenhof, inclusief de in de vorige eeuw toegevoegde elementen. Dat betekent dat voor alle ingrepen die nodig zijn om het museum toekomstbestendig te maken extra zorgvuldig gekeken moet worden naar het behouden van de monumentale waarde. Dit wordt meegenomen in het vervolgtraject. Het bouwhistorisch onderzoek kan handvatten geven aan de werkgroep om met alternatieve voorstellen te komen.

De komende tijd wordt gewerkt aan drie toekomstscenario's. Daarbij wordt de tijd genomen om de inbreng van de stad mee te nemen. Naar verwachting kan de gemeenteraad voor de zomer van 2019 een keuze maken. Daarna kan een architect aan de slag om het voorkeursscenario uit te werken. Ook in de uitwerkingsfase wil het college bewoners en belanghebbenden vragen om mee te ontwikkelen.