<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Doneer winterkleding en stevige schoenen voor de vluchtelingen op Lesbos
Doneer winterkleding en stevige schoenen voor de vluchtelingen op Lesbos (Foto: )

Inzameling voor vluchtelingen Lesbos

DELFT - Ook Griekenland kent zijn strenge winters. Daarom zijn Delftenaren Deniz Kirhan en Marcello Houtman een particulier initiatief gestart. Ze willen zoveel mogelijk winterjassen, stevige schoenen en skipakken voor kinderen inzamelen voor de vluchtelingen die nog steeds op Lesbos in tentenkampen zitten. Dit alles onder de paraplu van de stichtingen Because We Carry en Movement on the Ground. Deze zetten zich al sinds 2015 op Lesbos elke dag in voor iedereen die gevlucht is en recht heeft op bescherming.

Door Ruud Stift

Deniz: "Mijn maag keerde zich om toen ik in 2015 het beeld onder ogen kreeg van de Syrisch peuter Aylan Kurdi, levenloos in de branding. Dat triggerde mij om tijdens mijn vakantie in Bodrum geld op te halen bij vrienden en bekenden om de vluchtelingen aan de 'overkant', op het Griekse eiland Kos, te helpen met goederen. Na overleg met leden van de Stichting Bootvluchteling gingen we groot inkopen: slaapzakken, tenten, buggy's en rugzakjes met speelgoed voor de kinderen. Daarna maakten we de oversteek en heb ik met vluchtelingen kunnen praten.

Veerkracht
Wat mij trof was de veerkracht van de kinderen. Ondanks alles wisten ze van 'weinig' iets te maken en leuk met elkaar te spelen. Ik was in die tijd net zelf ook jong moeder, van een tweeling van tien maanden, en dan grijpt het lot van die kinderen je natuurlijk helemaal aan. Of een meneer van middelbare leeftijd die in de rij stond voor schone kleren. Ik zag aan zijn hele houding dat hij zich eigenlijk schaamde. Onwerkelijk om mee te maken en schrijnend om te zien. Het zijn allemaal mensen zoals jij en ik, die ineens op een plek zitten zonder privacy en zonder voorzieningen. Sommigen zitten er al drie jaar, let wel: in een tent, niet bepaald in een goed gefaciliteerd asielzoekerscentrum... De vluchtelingen op het eiland Lesbos lijken soms vergeten te worden door de rest van de wereld. Als het journaal of de kranten er niets over melden, raakt het in de vergetelheid. Johnny de Mol begon in 2015 zijn Movement on the Ground, ook hij kwam meteen in actie na het zien van de foto.

Inzamelpunten
Because We Carry vroeg via Facebook wie zich als 'inzamelaar' wilde melden. Door heel Nederland zijn spontaan inzamelpunten ontstaan, dus die oproep bleek een schot in de roos! Ik ben ook heel blij dat ik van een vriend zijn kantoor met opslag mag gebruiken om de spullen in op te slaan. Na het inzamelingsweekend, zaterdag 10 en zondag 11 november, gaan we de spullen naar Because We Carry in Weesp brengen. Mondiale verhuizer John van Buuren heeft dozen ter beschikking gesteld om alle goederen mooi in te kunnen pakken.

Inventarisatie
De twee stichtingen hebben geïnventariseerd waar het meest behoefte aan is en zij zullen na deze landelijke inzamelactie alles naar Lesbos brengen en aldaar distribueren. Dus, breng uw frisse, nog in goede staat verkerende warme winterjassen voor volwassenen en kinderen, skipakjes voor kinderen tot 6 jaar en stevige winterschoenen in de maten 21 tot 45 níet naar de Kringloopwinkel, maar naar het inzamelpunt: Distributieweg 40 in Delfgauw.
Dit kan op zaterdag 10 november van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag 11 november van 10.00 uur tot 16.00 uur. Zie ik u dan?"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>