Wethouder Van der Woude (l.) met het team van het Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat
Wethouder Van der Woude (l.) met het team van het Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat

Integrale en innovatieve jeugdhulp in Delft

Algemeen

DELFT - Wethouder Hatte van der Woude van Onderwijs, Jeugd en Integratie bracht een werkbezoek aan het Integraal Ambulant Team (IAT) en opende vervolgens het eerste Gezinshuis Intensief van Jeugdformaat in Delft.

Wethouder Van der Woude: "Het is heel belangrijk dat kinderen en jongeren met ernstige problemen snel en goed worden opgevangen en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het Integraal Ambulant Team en het Gezinshuis Intensief zijn daarbij heel waardevol." De wethouder sprak met hulpverleners van de organisaties die samen het IAT vormen: Ipse de Bruggen, Jeugdformaat en GGZ Delfland. Ook ging zij in gesprek met een JIM, een vrijwillige mentor uit het netwerk van de jongere. Het IAT is er voor gezinnen met uiteenlopende, complexe problemen. Zo kan het zijn dat de ouders een licht verstandelijke beperking hebben, schulden hebben en zich middenin een vechtscheiding bevinden, en het kind ADHD en problemen op school heeft. De oorzaak van de onveilige gezinssituatie kán enkelvoudig zijn, maar de ervaring leert dat een probleem zelden op zichzelf staat.

Na het bezoek aan het IAT opende de wethouder het Gezinshuis Intensief in Delft. Een gezinshuis waarin kinderen en jongeren die vaak al veel hebben meegemaakt begeleiding krijgen van en opgroeien met professionele opvoeders (gezinshuisouders) was er nog niet in Delft. Het Gezinshuis Intensief is de eerste kleinschalige vorm van jeugdhulp van Jeugdformaat in de regio Haaglanden. Maximaal vier jongeren tussen de 8 en 18 jaar, begeleid door een team van twee gezinshuisouders en twee pedagogisch medewerkers. Een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper ondersteunen dit team om de jongeren zo normaal mogelijk op te voeden. De wethouder ging in gesprek over de meerwaarde van de kleinschaligheid en de vaste opvoeders voor jongeren.