Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Baantjes zwemmen in het Kerkpolderbad voor 'poep'

Algemeen

DELFT - De crowdfundingsactie die de Stichting Kindertuinen Delft op 23 september is begonnen, heeft al bijna het doelbedrag van 16.000 euro opgebracht, maar de vrijwilligers willen meer. Meer geld en middelen om ook volgend jaar een heel seizoen te kunnen draaien.

Door Ruud Stift

Maandag 29 oktober wordt gezwommen voor poep. Poep?
"Ja, mest omdat we binnenkort de tuinen al winterklaar moeten maken, zodat ze in tiptop conditie zijn als in april het nieuwe seizoen weer begint", zo laat tuinleidster van de Goudsbloem, Esther Bakboord, weten. Van 13.15 uur tot 15.00 uur plonzen minimaal 35 vrijwilligers in het water van zwembad Kerkpolder om mest bij elkaar te zwemmen. Een afstand van 25 kilometer, zijnde 1000 baantjes van 25 meter.
"Boer Duijndam van Hoeve Biesland stelt 25 liter poep ter beschikking per gezwommen baantje! Softwarebedrijf Exact doet ook een duit in het (poep)zakje door elk afgelegd baantje te belonen met 0,50 euro. Idenburg Car Solutions doneert 0,25 per baantje. Dus we gaan voor 750 euro aan sponsoring en 25 kubieke meter (500 euro in natura) aan 'voeding' voor onze tuinen. De zwemmers worden enthousiast voorgesteld en aangemoedigd door speaker Bruun van der Steuijt. Onze crowdfundingsactie loopt nog tot 6 november. Dan hopen we zelfs de 18.000 euro grens aan te tikken. Dus we roepen iedereen op om ons te ondersteunen."

Wat zeker geen 'poepverhaal is, is dat de vier kindertuinen in Delft behouden moeten blijven.
"De structurele subsidiekraan is dichtgedraaid en wij als vrijwilligers zijn helaas niet genoeg uitgerust om onszelf te kunnen bedruipen. Voor 25.000 euro, als basisvoorziening, voor o.m. gas, water en licht, tuinhuisjes, grondbewerking, zaai- en plantgoed, toiletten, kunnen we een seizoen vooruit en 250 kinderen per week een leuke tijd bezorgen. Want, dat is toch wat de politiek wil? Nou, wij voldoen met de kindertuinen aan menig politiek speerpunt: ze komen buiten, ze komen in aanraking met de natuur, ze leren over duurzaamheid en we leren ze bewustwording. Zaaien, schoffelen, wieden, water geven en uiteindelijk: oogsten. Hoe mooi wil je het hebben? En dat in Delft met GroenLinks als grootste partij! Daarom zijn we ook superblij met de medewerkers van Hoeve Biesland, Exact, Idenburg en IJssalon Luciano die vrij krijgen om zelf baantjes te kunnen zwemmen. We zoeken nog iemand die voor compost kan zorgen, want dat hebben we eigenlijk ook nodig als onderlaag voordat we met de mest in de weer gaan. Dus, bij dezen, wie oh wie kan ons aan compost helpen om onze tuinen natuurvriendelijk op orde te maken en houden?"

Mest
"Waarom de mest van Jan Duijndam zo goed is? Kijk, ik heb er niet voor gestudeerd, maar ik hoor iedereen zeggen dat zijn mest, komende van een biologisch dynamische boerderij, als beste te boek staat. Zonder inmenging van troep. Puur natuur. De meest vruchtbare voedingsbodem om onze tuinen te laten floreren. Die gaan we begin april dus lekker mesten met deze wonderdonatie."
Esther springt ook zelf het water in. Ze hoopt minimaal een kilometer af te leggen.
"Als redelijk geoefend zwemmer moet dat toch wel lukken. Veertig baantjes voor het goede doel is natuurlijk peanuts. Aan de kant staan tellers. Zij houden bij hoeveel baantjes we er op hebben zitten. Toeschouwers die ons aan willen komen moedigen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Dus, iedereen die ons met gejoel en applaus wil ondersteunen, graag op maandag 13.00 uur verzamelen bij zwembad Kerkpolder. Wil je zelf mee zwemmen? Dat mag ook. IJssalon Luciano trakteert iedere zwemmer na afloop op ijs, twee of drie bolletjes chocolade met slagroom. "

Seizoen
"Het kindertuinenseizoen zit er bijna op. Maar we kunnen niet stil blijven zitten. In het nieuwe jaar moeten we al weer snel aan de gang om de tuinen gebruiksklaar te krijgen. Veel gulle gaven hebben al zaaigoed, tuingrond en mest opgeleverd. Er is echter nog flink veel meer geld nodig voor gereedschap, waterpompen, kruiwagens, een freesmachine enzovoort. We zijn ook heel blij met de ondersteuning van supermarkt Jumbo: zij verzorgen het 'natje en droogje' van de kinderen en vrijwilligers van de Kindertuinen. We zoeken daarnaast ook nog nieuwe bestuursleden en een tuinleider. Kortom: u wordt van harte uitgenodigd om ons te helpen. Meehelpen op de tuin? Dat kan ook. Meld je aan via de crowdfunding website: www.voorjebuurt.nl/kindertuinendelft. Aanmelden voor diverse functies kan via info@kindertuinendelft.nl.
Tot ziens op maandag 29 oktober bij zwembad Kerkpolder!"